Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Разгониха наркомитничарите в Свиленград

Разгониха наркомитничарите в Свиленград

Зам.-шеф от Бургас може да управлява новото звено на Капитан Андреево

Хулена и сочена като стратегическа, отворената на 19 януари в далечната 1919 година най-голяма у нас митница спря да съществува в 00,00 часа на 11 януари 2016 година. Заради ширещата се корупция и с цел пъпната връв на престъпността на служителите й да бъде прерязана веднъж завинаги, с решение на правителството южното ведомство беше закрито като административно звено буквално в последния ден на миналата година. Впоследствие заповед на финансовия министър Владислав Горанов разцепи Митница Свиленград на две. Митническите пунктове, сред които и най-големият сухопътен у нас "Капитан Андреево", преминаха към Митница Бургас, а митническите бюра, сред които и "Маказа" - към ведомството в Пловдив.
Въпреки че в правителственото решение се казваше категорично, че промените ще са структурни и няма да има съкращения, в понеделник един куп митничари се оплакаха, че са махнати. По неофициални данни почти всички служители на наркоотдела на пункт "Капитан Андреево" са получили заповеди за съкращение. Не би трябвало да е драма, 60-70% са преназначени към звеното в Бургас, обясниха пред "Стандарт" от Агенция "Митници". И припомниха, че миналата година също е имало съкращения на наркомитничари, но те са били преназначени като редови митничари.

Слухове пък спрегнаха един от досегашните заместник-началници на Митница Свиленград Георги Костадинов като пряк началник на работата в Свиленград и занапред. Според източници на "Стандарт" обаче той няма да оглави звеното. Най-вероятно един от зам.-шефовете на Митница Бургас ще отговаря пряко за работата на МП Капитан Андреево и МП ЖП-гара Свиленград.

Бивш началник: Подаряват я на Пловдив и Бургас

В деня на закриването на Митница Свиленград мнението на един от началниците й през годините Георги Шишков - 1997-1998, буквално взриви социалните мрежи. "Колко мъдър е българинът, за всяка екстремна ситуация си има поговорка, това много отива на решението на Министерския съвет за закриване на митница Свиленград", коментира той. "Реално митницата не се закрива, в правния мир няма да има такова обозначение. Митницата се поделя, подарява на Пловдив и Бургас, създават се две мегамитници - поредният монопол, който ще тормози бизнеса и ще има по-прикрита легенда за нерегламентирани обвързаности със сенчестата страна на капитала", каза Шишков.

Екс митническият началник е на мнение, че по-ефективното решение за реална борба с пресичането на наркотрафика и всички видове контрабанди е било вместо да се закрие Митница Свиленград, да се преобразува и създаде Югоизточна митница със седалище в Свиленград, към която да преминат митническите пунктове Малко Търново и Лесово. Ситуацията около закриването на Митница Свиленград някогашният й шеф илюстрира и с поговорката: "Заради бълхата да изгориш юргана!".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе