Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Полицаи разбиха печатница за фалшиви долари във Варна (обновена)

Полицаи разбиха печатница за фалшиви долари във Варна (обновена)

Във Варна бе открита и неутрализирана група с оборудване, занимавала се с отпечатването на фалшиви американски долари, съобщават от МВР.

При операцията на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" и Специализираната прокуратура са задържани трима души, на които са повдигнати обвинения.

Иззети са отпечатани и в различна степен на завършеност 100-доларови банкноти, общо около 1 350 000 долара. Мастилата, използвани за изработването им, имитират магнитно мастило, което прави фалшификатите изключително трудно разпознаваеми.

Над 1 350 000 долара фалшиви банкноти са иззети при акция на Специализираната прокуратура във Варна, потвърди на брифинг прокурорът Евгения Деянова от Специализираната прокуратура.

"През септември в Специализирана прокуратура беше образувано досъдебно производство срещу организирана престъпна група, която е действала във времето от месец март 2017 година до настоящия момент. Целта на тази организирана престъпна група е обвързана с производство и изготвяне на неистински парични знаци, както и документни престъпления. През ноември групата беше разкрита и при извършени претърсвания на територията на град Варна бяха установени няколко адреса, в които лицата са съхранявали машини, техники и консумативи, необходими за изготвянето на тези неистински парични знаци. Те са иззети по делото. При извършените претърсвания бяха намерени отпечатани и изготвени в различна степен на завършеност банкноти само в номинал от 100 щатски долара", каза още Евгения Деянова.

"В резултат на това са задържани 3 лица и са привлечени като обвиняеми. На тях са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група и за подготовка на неистински парични знаци. Интересното в случая е, че мастилата, които са използвали за изготвянето на този вид банкноти, имитират магнитно мастило, което позволява банкнотата да бъде трудно различаваща се от истинската при проверка в устройство за проверка на банкноти. Тоест тези банкноти трудно биха били разпознаваеми дори и от банкомат или от едно преброяващо устройство, което би следвало да отчита неистинските банкноти. Освен банкнотите в някои от адресите намерихме също и служебни знаци на различни институции – на Министерство на вътрешните работи, на Морска администрация, така че във връзка с тези предмети и вещи предстои повдигане и на други обвинения. Разследването продължава", допълни прокурорът.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе