Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Пчеларски организации на протест заради растителни препарати, които вредят на пчелите

Пчеларски организации на протест заради растителни препарати, които вредят на пчелитеОрганизациите на пчеларите в Шумен, Силистра, Търговище и Разград ще се включат в национален протест срещу разрешената употреба на два растителни препарата, които, според тях, вредят на пчелите. Протестът е планиран за 25-и март пред земеделското министерство.

Повод за протеста са две заповеди на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, издадени на 29-и януари, които разрешават контролирана употреба на два от забранените с мораториум в целия Европейски съюз неоникотиноиди. Това каза председателят на шуменската организация на пчеларите и координатор за Североизточна България Даниела Челебиева:

Ще бъдат засети семена на слънчоглед и на царевица, предварително обработени с такива неоникотиноиди и това означава, че отново нашите пчели са застрашени от измиране в последствие от употребата на прашец от слънчоглед, а и от царевица, които са обработени.

Пчеларите настояват да се намери форма, под която да се работи с пчеларските организации, допълни Челебиева:

Протестът е насрочен за 25-и март, когато е празникът Благовещение. Тогава пчеларите за първи път отварят кошерите да събират сладък мед, но тази година явно ще събират и сладка отрова. Призоваваме Министерството на земеделието и храните на диалог с всички пчеларски организации.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе