Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Расте избирателната активност в Североизточна България

Расте избирателната активност в Североизточна България

Около 22% е избирателната активност в Шуменска област към 13 ч. днес. Своя вот са дали 36 090 избиратели. Извън областния център най-много хора са гласували в Каолиново – 3 306 души. 33% е избирателната активност в община Венец. 16 567 шуменци са упражнили правото си на глас към 13,15 ч. Това представлява избирателна активност 19,34%, съобщи за Радио Шумен директорът на дирекция «Гражданска регистрация» в община Шумен Катя Иванова.

Седма жалба постъпи около 13.30 ч. в Районната избирателна комисия в Шумен. Наблюдатели в Янково са съобщили, че пред избирателната секция в селото членовете на секционната комисия разговарят на турски език с избирателите. От РИК излизат с решение, че това не представлява нарушение на изборното законодателство. "Напротив, недопускането на български граждани да говорят на майчин език би било грубо погазване на конституционните им права", съобщи председателят Валентина Велева. Наблюдателите в Янково са информирали и за това, че пред секционната избирателна комисия няма полицай, но при проверката сигналът не е бил потвърден. «За пръв път още в първата половина на изборния ден има толкова много сигнали и жалби», коментира още Валентина Велева.

23,68% е избирателната активност към 13ч. в Търговищка област, гласували са 27 014 души. В община Търговище активността е 22,69%. Няма жалби и сигнали за нарушения. РИК-Търговище заличи по един член от 9 секционни избирателни комисии в община Антоново заради неявяване, но кворумът е запазен. Извършено е и преназначаване в ръководствата на комисиите съгласно методология, одобрена от ЦИК.

25 660 души са упражнили правото си на глас в Силистренска област, съобщиха за Радио Шумен от Районната избирателна комисия. Активността към 13 ч. е 23,5%. Най-активни са гласоподавателите в община Алфатар, където до изборните секции са отишли почти 27% от имащите право на вот. Между 22 и 24 на сто от избирателите са отишли до урните в общините Силистра, Дулово, Ситово и Главиница. Под 20 на сто са гласувалите в Кайнарджа. В момента Районната избирателна комисия в Силистра разглежда две нови жалби за нерегламентирана агитация.

Обстановката в Разградска област е спокойна, съобщиха от РИК. Постъпила е една жалба за нераглементирана агитация в община Лозница, като в момента се изясняват факти и обстоятелства. Към 13 ч. са гласували 26 468 души от областта, което представлява близо 23% избирателна активност. Всеки трети от имащите право на глас в общините Исперих и Самуил вече са отишли до урните.

Неизвестни са откраднали бюлетината-образец, поставена пред секционна комисия в Русе. За случая е сигналиирана Районната избирателна комисия, съобщи председателят Десислава Дивчева. Към 13 ч. в Русенска област са гласували 28 200 души, което е малко над 10%. В община Две могили е постъпила жалба от една от политическите сили, че кметският наместник на Широково извършвал активна политическа агитация пред избирателна секция №7 в селото. „Тъй като сигналът е за населено място, отдалечено от Русе, сме изпратили полиция да провери случая“, обясни Десислава Дивчева.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе