Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Три деца са ранени при демонстрационно взривяване на граната от полицията в Силистра

Три деца са ранени при демонстрационно взривяване на граната от полицията в СилистраТри деца са пострадали при демонстрационно взривяване на граната в Силистра. Инцидентът е станал днес преди обяд, когато полицията в града в навечерието на 1 юни и преди началото на ваканцията, е извършила демонстрация пред децата как се залавя престъпник.

На две момченца с изгаряния по крайниците е оказана медицинска помощ в Спешния център в Силистра, след което са изписани, съобщиха от прокуратурата в Силистра.

Момиченце с втора степен изгаряния е настанено в русенска болница в стабилно състояние, съобщи директорът на МБАЛ Силистра д-р Даниела Костадинова.

Раните на детето са обработени и в понеделник предстои нова медицинска интервенция, която ще бъде направена под пълна анестезия, обясни пластичният хирург Наско Тютюнджиев от болница „Медика“ в Русе, където е настанено 6-годишното момиченце.

„Изгарянето като процент е 8%, като са засегнати десният крак, дясната ръчичка, дясната половина на гръдния кош и шията. Надяваме се, че ще се възстанови, но още е рано да се каже“, поясни той.

Животът на детето не е в опасност, но то е много уплашено от случилото се.

Майката Радостина Радева е заедно с дъщеричката си в болницата. Тя обясни, че е знаела за мероприятието извън детската градина и е подписала декларация за съгласие.

„Учителката го е спасила – госпожа Иванова. Тя издърпала детето от пламъците“, каза майката.

Директорът на полицията в Силистра Юлиян Караславов е отстранен от длъжност заради инцидента. Вътрешният министър е образувал дисциплинарна проверка по случая. До нейното приключване Караславов няма да бъде на работа.

В предаването „Хоризонт за вас“ главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов поднесе извиненията на министерството на пострадалите деца и семействата им.

Той съобщи, че са изпратени екипи от Националната полиция и отряда на баретите, които да помогнат за разследването. На мястото има и специализиран отряд за борба с тероризма, който да установи използваното устройство по време на демонстрацията.

„Със заповед на министър Маринов е забранено използването на светлинни и звукови устройства с отвличащо въздействие, взривни вещества и пиротехнически изделия при извършване на демонстрации от органите на полицията пред граждани. С моя заповед е образувана проверка. Разпоредил съм да се проверят всички действия на полицията в Силистра по организирането и провеждането на демонстрациите“.

Първоначалната информация е, че децата са били извън тревното покритие на стадиона, а светлинно-звуковата граната е хвърлена в центъра на терена, каза главният секретар, но призова да се изчака края на разследването. 

Пред БНР Ивелин Чафаланов, говорител на Окръжната прокуратура в Силистра, съобщи подробности за инцидента:

“Днес около 11. 00 часа на стадион “Доростол“ в Силистра полицията в града е извършвала демонстрация по залавяне на престъпник във връзка с празника на детето 1 юни, по програма “Ваканция,  здравей“.

Той посочи още в интервю за предаването “Хоризонт за вас“, че децата са били на безопасно място от извършващите демонстрацията:

“На стадиона са присъствали около 300 деца. Те са били на доста безопасно място от извършващите демонстрацията. За съжаление при взривяването на светлинно-звуковата граната осколка е ранила три деца – две момченца и едно момиченце от детска градина “Иглика 2“, които са на 6 години. Оказана им е медицинска помощ, като момченцата са били с изгаряния по крайниците, раните са обработени и са пуснати от Спешния център. Момиченцето е с изгаряния по гърдите, краката и врата. Транспортирано е до град Русе със специализиран транспорт, тъй като при нея изгарянията са малко повече -  между 10 и 20 процента, за оказване на специализирана медицинска помощ. Няма опасност за живота им. Тепърва ще се установяват причините за случилото се. В момента се извършва оглед от следовател на място. Предстои назначаване на съдебно-медицински експертизи…“.

Районната прокуратура в Силистра води досъдебно производство по случая.

Интервютата на Снежана Иванова с Ивелин Чафаланов и д-р Даниела Костадинова може да чуете от звуковия файл.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе