Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Китай планира 36 мисии на ракетите Long March през 2018 г.

Китай планира 36 мисии на ракетите Long March през 2018 г.

Китай подготвя повече изстрелваня на ракетите Long March през 2018 г. Планираните 36 мисии са "лъвският" пай от усилията на страната в космическата програма.

Сред мисиите са изпращане на сателити BeiDou в Космоса за създаване на мрежа за местния навигационен сателит BeiDou, както и изстрелване на лунната сонда Chang'e-4, заяви Ли Хун, директор на China Academy of Launch Vehicle Technology към China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC).

От 36-те планирани мисии, 14 ще бъдат извършени от ракетите Long March-3A и 6 от сериите Long March-2C, посочи Ли, член на 13-ия Национален комитет на Китайската народна политическа консултативна конференция, който откри годишната си сесия на 3 март в Пекин.

Серията Long March-3A, която обикновено се използва за пренос на навигационни и комуникационни сателити, ще бъде изстреляна 14 пъти тази година. Десет от тези мисии ще носят сателити за навигация и позициониране BeiDou, уточни Ли и добави, че 8 от тях ще изведат в орбита около Земята сателити-близнаци. Според графика, ракетите Long March-3A трябва да изпратят 18 сателита BeiDou в Космоса до края на 2018 г., така че системата BeiDou да може да предоставя услуги за навигация и позициониране на страните от инициативата "Един пояс, един път". От 2018 до 2020 г. се планират 40 изстрелвания.

Серията Long March-8, която Китай разработва в момента, се очаква да направи дебютния си полет през 2020 г., като се има предвид, че вече е започнала работата по прототипа, посочи Ли. Той разясни, че тази нова ракета-носител със средна товароподемност трябва да запълни празнотите на Китай чрез увеличаване капацитета на полезния товар за слънчево-синхронна орбита от 3 до 4,5 тона.

За втората половина на тази година са планирани изстрелвания на серията Long March-5, която има най-голям капацитет на полезен товар сред китайските ракети-носители, като част от подготовката на Китай за космически полети и мисии по изпращане на сонди на Луната и на Марс.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе