Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

ОБЗОР: Работа в кол център праща Желяз в US затвор

ОБЗОР: Работа в кол център праща Желяз в US затвор

Работа в кол център в София превърна 29-годишен българин в издирван от САЩ престъпник. Желяз Андреев посрещна Великден в ареста, където се озова на 7 април и ще остане там, докато се вземе решение дали да бъде екстрадиран отвъд океана. Той е задържан в родния си град Добрич по искане на прокуратурата в Маями, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя обясни, че Желяз е бил издирван с червена бюлетина на Интерпол. Арестът е заради разследване на 11 души, които са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Сред тях има още четирима българи - Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев. Според обвинението те са работили в кол център в София, през който са продавани части за самолетите на сирийските авиолинии. Властите в САЩ смятат, че са свързани с терористична дейност.

-------

29-годишният Желяз е издирван със заповед за арест, издадена от Областния съд на Южен окръг на Флорида, САЩ, по две обвинения - за измама към държавата и експорт на стоки без лиценз. Окръжната прокуратура в Добрич вече поиска временното му задържане за срок до 60 дни съгласно договора за екстрадиция между България и САЩ. В момента се чакат материалите по преписката срещу Андреев. За престъпленията, в които е обвинен, щатските закони предвиждат максимална присъда от 25 години затвор и глоба от 1 250 000 долара.

"Установено е от доказателствата, които колегите от САЩ са ни пратили, че става въпрос за извършване на сделки в периода от юни 2013 до 2015 г. с части за самолети със сирийски субекти, за които има влязъл в сила закон за ембарго. Предстои екстрадиционна процедура", обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.
Приятелката на Желяз – Милена Здравкова, разказа пред бТВ, че той е разбрал за разследването случайно през 2015 г. Тя го познава от 2013 г., когато работили заедно в софийския кол център на регистрираната в Маями компания AW Tronics, която се занимава с експорт на самолетни части.

"Всеки от нас е контактувал с клиенти по списък, даден му от отдел "Продажби", каза Здравкова. Според нея задържаният Андреев е бил служител на ниско ниво и технически е обработил продажбата на резервна част за сирийските авиолинии. "Нашите договори бяха по българското законодателство и не сме подозирали, че трябва да се съобразяваме с чужди закони", твърди Здравкова."От известно време Желяз фигурира в черен списък, който е публикуван в интернет и се поддържа от федералното правителство на Щатите. Списъкът визира лица, които или са престъпници, или са уличени в съдействие на подобни групи. Миналата седмица Желяз дойде при мен да изчистим този проблем", разказа пък адвокатът му пред Нова телевизия.

През март 2017 г. прокуратурата в Маями задържа братята Али и Араш Каби и тяхната сестра Марджан, които са собственици на AW Tronics. Те са обвинени, че изнасят забранени стоки за Сирия в нарушение на търговското ембарго. Самолетните части са доставяни от САЩ до София и Дубай, а след това реекспортирани до Сирия.
Според щатските власти тримата са "насърчавали служителите си, които съзнателно са продавали забранени стоки на сирийските авиолинии". Те от своя страна са съучастници на режима на президента Башар Асад, твърди американската прокуратура. Освен това те са обвинени в подаване на фалшива информация и пране на пари.
През декември 2017 г. братята Каби и сестра им се признават за виновни и са осъдени съответно: Али и Араш на по 2 години, а Марджан на 13 месеца затвор.

Междувременно, близките на Желяз Андреев призоваха гражданите да подкрепят младия мъж и да не се допусне екстрадирането му. Те създадоха за целта и страница във Фейсбук, която към 17 часа вчера имаше над 2000 последователи.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе