Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

В Силистра най-трудно се намира работа за младите хора с висше образование

В Силистра най-трудно се намира работа за младите хора с висше образование

Близо 100 младежи до 29-годишна възраст са потърсили консултация за започване на работа от младежкия медиатор в община Силистра. Практиката до момента показва, че в малкия град най-трудно се намира работа за младите хора с висше образование. 

Младите висшисти са най-активни в тръсенето на работа, но поради липсата на стаж трудно успяват да се реализират на местния пазар на труда, коментира младежкият медиатор Десислава Димитрова:

Имат голям потенциал за работа. Имат образование и просто образованието, което те притежават, не отговаря на търсенето на пазара. Не бих казала, че имат кой знае какви претенции относно заплата, вид дейност, която да вършат. Просто наистина работите, които предлагат от Бюрото по труда, не са по специалността им.

Само през последния месец консултация са потърсили около 50 младежи:

До момента най-много са висшистите от хората, които са ме посетили. Икономическите дейности са като че ли най-често срещаните, техническите също така, но до момента поне няма такива програми, отпуснати от Бюрото по труда, по които те да се реализират и да ги привлечем съответно да започнат работа. За съжаление, няма как поне на този етап да задържим младите хора.

Над 50 са свободните работни места, обявени от Бюрото по труда, част от тях с възможност за обучение, но за повечето позиции няма кандидати поради ниските заплати.




Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе