Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

7 „емири" на Ислямска държава задържани в Турция

7 „емири" на Ислямска държава задържани в Турция

Подозирани са, че са високопоставени членове на терористичната групировка

Седем души, подозирани, че са „емири“, т.е. високопоставени членове на терористичната групировка „Ислямска държава“(ИД), са били заловени при операция на силите за сигурност в югоизточна Турция. Полицията за борба с тероризма атакувала няколко къщи в югоизточната провинция Шанлиурфа близо до границата със Сирия, за да залови заподозрените.

Националността на заподозрените не беше разкрити, но източниците от силите за сигурност заявиха, че са били активни в Сирия, преди да се промъкнат в Турция, след като терористичната групировка загуби позициите си в арабската държава, съобщава БГНЕС.
При претърсването на скривалищата на заподозрените са установени дигитални доказателства, които ги свързват с ИД.

Терористичната групировка е обвинявана за поредица от терористични атаки в Турция, при които бяха убити 319 души през последните три години – в Истанбул и Анкара, както и в градовете на югоизток.

Според официални данни най-малко 2000 души са били арестувани и 7 000 други са депортирани при операции срещу ИД в Турция през последните няколко години, докато около 70 000 души са били лишени от достъп до Турция заради подозрения за връзки с терористичната група.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе