Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Пяха за Борисов "Седнало е Джоре Дос" на български

Пяха за Борисов "Седнало е Джоре Дос" на български

С хорово изпълнение на българската песен "Седнало е Джоре Дос" студентите от Университета за чужди езици "Ханкук" в Южна Корея поздравиха премиера Бойко Борисов на срещата си с него. Преди художествената програма в чест на българската правителствена делегация, на министър-председателя бе връчен благодарствен плакет.

Бойко Борисов подари книги на Катедрата по българистика в университета в Сеул и пожела успех на студентите. "С Корея много си приличаме по това, че влагаме много в образованието“, подчерта българският министър-председател, предаде специалният пратеник на Канал 3.

Борисов подчерта, че ще се подходи подобаващо към обмена на студенти и преподаватели между Софийския университет и сеулския "Ханкук“. От началото на следващата учебна година се предвижда да има реципрочност между двете държави и по отношение на стипендиите.

Поздравление към Бойко Борисов отправи вицепрезидентът на учебното заведение Чу Ки-сонг. "Нашият университет е решен с положителност да изпълнява дори и малка роля за подобряването на връзките между нашите две страни", заяви той.

В Университета за чужди езици "Ханкук“ през 2005 г. е създадена и катедра по грецистика и българистика. Всяка година около 15-20 корейски студенти се записват да изучават български език. Те получават знания по българска политика, икономика, култура и традиции. Част от тях пътуват всяка година за академичен обмен в България в Софийския университет "Св. Климент Охридски” и във Великотърновския университет. През 2019 г. в университета в "Ханкук“ е създаден и Център по българистика (Asian Hub Center for Bulgarian Studies- ACBS).

В България корейски език се изучава в Центъра по източни езици и култури към СУ "Св. Климент Охридски“ в специалността "Кореистика“ от 1995 г. с преподавател, изпратен от Република Корея. Корейски език се изучава от осми клас и в 18 СУ "Уилям Гладстон“ в София от учебната 2011/2012 година. Това е първото училище в Европа, в което има редовно обучение по корейски език. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе