Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Путин стана велик майстор по таекуондо

Путин стана велик майстор по таекуондо

Москва. Руският президент Владимир Путин стана носител на пояс и диплом за почетния 9-и дан в корейското традиционно бойно изкуство таекуондо, съобщи ИТАР-ТАСС. Отличията му бяха връчени от президента на Световната федерация по таекуондо Чу Чхон-вон.

"Не мисля, че съм заслужил толкова висок дан. Нека приемем, че това е наша обща инициатива за популяризиране на тези забележителни двубои", каза Путин, който вчера бе на официално посещение в Южна Корея.

В света едва няколко души имат девети дан. Сред тях са президенти и лидери от САЩ, Индонезия, Хондурас, Испания, Хърватия и Пакистан. Според председателя на местната федерация таекуондо се практикува в 205 страни по света от 70-80 милиона души. Черен колан за девети дан е по принцип най-високото ниво, но почетни черни колани за десети дан се връчват на личности за приноса им към бойното изкуство или към обществото като цяло. Десети дан имат генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, председателите на МОК през годините Жак Рох и Хуан Антонио Самаранч.

Владимир Путин е известен с любовта си към спорта, като предпочита джудо и ски. Той е майстор на спорта по джудо и многократен шампион на Санкт-Петербург по този вид спорт. От 11 години се занимава активно със самбо и джудо. Увлича се по хокей, бобслей, участвал е в неофициални състезания по кърлинг, бадминтон, канадска борба, автомобилизъм. През октомври миналата година получи осми дан по джудо.

Искат забрана на долара

В Държавната дума е внесен законопроект за забрана на притежанието и обращението на щатски долари в Русия. Предложението дойде от Михаил Дегтярев, бивш кандидат-кмет на Москва и депутат от Либералдемократическата партия в страната. Законопроектът има за цел постепенно да се реши проблемът с високото разпространение на долара в страната. Гражданите ще имат възможност в рамките на една година след влизането му в сила да обменят притежаваните долари в рубли.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе