Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Путин ще помилва Ходорковски

Путин ще помилва Ходорковски

Москва. Амнистията, обявена по повод годишнината от подписването на руската конституция, ще се отнася и за Михаил Ходорковски, обявиха от Кремъл.

По повод 20-годишнината на Конституцията на Руската федерация Руският парламент обяви амнистия, която дава възможност да бъдат освободени трийсетимата активисти на природозащитната организация "Грийнпийс", задържани след протест срещу нефтена платформа в Арктика, както и изпълнителките от пънк групата "Пуси райът".

Гласуваната амнистия ще обхване общо около 25 000 души, предимно лица, извършили престъпления във възраст до 18 години, бременни жени и жени с непълнолетни деца, пенсионери и инвалиди от I и II група, лица, взели участие в ликвидирането на последствията от аварията в Чернобилската атомна електроцентрала, лица, участвали във военни бойни действия и или имащи заслуги за защитата на Русия, а също така и лица, имащи определени заслуги за Русия.

Внимателно разработеният законопроект до голяма степен се разглежда като опит на Кремъл да смекчи критиките към Русия по въпроса с човешките права преди зимната олимпиада в Сочи догодина.

Обхватът на амнистията беше разширен, включвайки заподозрени в хулиганство, които очакват да бъдат съдени – вероятно заради задържаните активисти на "Грийнпийс".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе