Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Путин празнува Рождество извън Москва

Путин празнува Рождество извън Москва

На днешния 7 януари православните християни в Русия празнуват Коледа. Президентът Владимир Путин спази традицията от последните години да посреща Рождество Христово извън Москва. Тази година президентът Путин присъства на рождественското богослужение в църквата „Николай Чудотворец“ в Новгородска област.

През 2020 г. държавният глава участва в литургията в катедралата „Преображение Господне“ в Санкт Петербург, където е кръстен в средата на 20 век /на снимката/

Църквата край град Векили Новгород, където Путин е сега, е един от най-древните православни храмове в Русия. Построена е през 1292г. на остров Липно в делтата на река Мста. Била е част от съществуващия по онова време Николо-Липненски манастир. Преданието гласи, че църквата е била издигната на мястото, където още през 11 век се е появила чудотворна икона на Свети Николай. Благодарение на нея се е изцелил новгородският княз Мстислав, син на великия княз на Киевска Рус Владимир Мономах. През 2016 г. президентът Владимир Путин и тогавашният премиер Дмитрий Медведев посетиха църквата. Министерството на културата отпусна пари за реставрацията й, която приключи през 2019 г., съобщи БНР.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе