Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Путин с първи стъпки към присъединяване на Крим

Путин с първи стъпки към присъединяване на Крим

Москва. Руският президент Владимир Путин официално е информирал парламента, че иска да присъедини Кримския полуостров към страната. Това е първата стъпка по закон към присъединяването на Крим към Русия, информира Би Би Си.

По късно днес в 13.00 часа българско време, по неофициална информация на Gazeta.ru, Путин се очаква да подпише споразумение за влизане на републиката в състава на Русия. В този час руският президент ще даде и пресконференция.

Агенцията пояснява, че ще бъдат подписани две споразумения- с Крим и със Севастопол. Според други информации обаче може да бъде подписан само един документ.

Днес стана ясно, че НАТО извършва преоценка на отношенията си с Русия във връзка със събитията в Украйна.

„В момента преосмисляме нашите отношения с Русия – каза Расмусен. - Вече решихме да преустановим практическото сътрудничество с Русия. А когато министрите на външните работи на страните от Алианса се срещнат на 1 и 2 април, те ще преразгледат всичките ни връзки с Русия", заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен за телевизия CNN.

Освен всичко Канада и Япония наложиха санкции във връзка с решението на Русия да признае независимостта на украинската автономна република Крим.

Властите в Канада въведоха санкции срещу седем руски и трима кримски високопоставени служители, обяви канадския министър-председател Стивън Харпър.

Санкциите на Япония са свързани с прекряване на консултациите за облекчаване на визовия режим за руските граждани и замразяване на преговорите за сключване на три споразумения с Руската федерация.

В понеделник Путин призна Крим за независима държава, докато международната общност продължава да приема републиката като част от Украйна.

Всичко това идва в резултат на референдума за статута на Крим, който се проведе в неделя. Тогава резултатите показаха, че 97% от гласоподавателите са подкрепени разделяне от Украйна и присъединяването на Крим към Русия.

ЕС и САЩ обаче обявиха гласуването за незаконно и наложиха санкции. Забраниха активите на държавните служители от Русия, Крим и Украйна.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе