Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

За Путин импийчмънтът на Тръмп е измислен

За Путин импийчмънтът на Тръмп е измислен

Първият въпрос, на който държавният глава на Руската федерация Владимир Путин отговори на 15-ата си голяма ежегодна пресконференция, бе за промените в климата и Парижкото споразумение, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус".

„Никой не знае причините за климатичните промени. Лек наклон на оста на планетата ни може да причини драматични последици. Невъзможно е да се изчисли как съвременното човечество влияе на климата, но не бива и да не се прави нищо“, подчерта Путин.

Руският президент припомни, че по данни на ООН САЩ заемат първото място по вредни емисии, след това - Китай, страните от ЕС. Русия е на четвърто място. Темпът на растеж на температурата в страната е два и половина пъти по-висок от средния за света, допълни Путин, обръщайки внимание, че руската държава се разпростира на няколко географски ширини. Ако ледът в мразовите й части започне да се топи, последствията ще бъдат много сериозни.

Държавният глава на Руската федерация сподели и тревогата си от изявлението на украинския президент Володимир Зеленски относно възможността за преразглеждане на Минските споразумения.

Киев се нуждае от пряк диалог с Донбас, а такъв няма, подчерта Путин.

Според държавния глава на Русия срещата в нормандския формат през април ще бъде уместна, ако има положителни промени.

Президентът отговори и на въпрос за газовата война с Украйна, като припомни за дълга на Киев към Москва, предава РИА Новости.

Путин подчерта, че по силата на решение на лондонски съд, Украйна дължи на Русия 3 млрд. долара, които обаче така и не е върнала. Отгоре на всичко тя иска от Москва да й изплати същата сума – решение, което бе постановено и от Стокхолмския арбитраж.

В същото време руският президент отбеляза, че това решение е „някаква глупост“, взето въз основа на тежката икономическа ситуация в Украйна. Това не е аргумент и показва, че решението е политическо, подчерта държавният глава на Русия.

При това той увери, че Москва е готова да доставя газ в Украйна с отстъпка.

Русия е заинтересована от подобряването на отношенията със САЩ, увери държавният глава.

„Готови сме да продължим СТАРТ-3 още утре. Но засега нашите предложения остават без отговор. Ако го няма СТАРТ-3, в света няма да остане нищо, което да сдържа надпреварата във въоръжението“, предупреди Путин.

 

Импийчмънтът на американския президент Доналд Тръмп се основава на „измислени" твърдения, заяви Путин като добави, че не вярва процедурата да сложи край на мандата му.

„Все още (импийчмънтът) трябва да премине през Сената, където републиканците имат мнозинство", припомни Путин, след като Камарата на представителите на САЩ подкрепи отстраняването от власт на Тръмп.

„И едва ли е вероятно те да изтласкат от длъжност представител на собствената си партия на основания, които са абсолютно измислени", добави Путин.

Путин определи събитията в американския Конгрес като „обикновено продължение на вътрешнополитическа борба" между демократите и републиканците. Руският президент дори упрекна журналиста, който зададе въпроса, че „говори за Тръмп, сякаш е приключило" управлението му.

Държавният глава на Русия подчерта, че т.нар. украинска сага е само предлог, използван от демократите, за да бъде задействана процедурата по импийчмънт на Тръмп, след като са се провалили в опитите да убедят американците, че Москва се е намесила в президентските избори през 2016 г.

„Демократите обвиниха Тръмп в заговор с Русия и след това се оказа, че няма нищо такова. Това не може да бъде в основата на импийчмънт. Тогава те измислиха историята с Украйна", заяви Путин.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе