Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Въвеждат мерки срещу птичи грип на територията на резервата „Сребърна“

Въвеждат мерки срещу птичи грип на територията на резервата „Сребърна“

Две зони – предпазна и наблюдавана, са създадени около езерото „Сребърна“, където на 24 март са намерени 21 мъртви къдроглави пеликани. На 4 от тях е направена аутопсия и в трите са установени паразити с доказателства за птичи грип от най-силния тип. На днешното извънредно заседание на Областната епизоотична комисия в Силистра бе разпоредено трикилометровата предпазна зона да обхваща резервата и село Сребърна, а десеткилометрова – наблюдавана, включва шест села в две общини: Айдемир, Ламбриново, Ветрен (община Силистра), Попина, Поляна и Ситово (община Ситово). Издадена е и заповед, в която се определят мeрките, допълващи вече действащите от 30 януари т.г. във връзка с огнището на птичи грип в Бургас.
В зоните е забранено преместването и транспортирането на домашни птици или на други птици; изпращането на яйца за люпене от животновъдни обекти; търговията с прясно месо, мляно месо, месни заготовки и месни продукти от домашни птици с произход от тези зони и див пернат дивеч, взет от дивата природа от същите зони; транспортиране или разпространение на непреработен тор от стопанства с домашни птици или други птици, отглеждани на закрито. Има забрана и за лов на пернат дивеч или неговото изземване по друг някакъв начин от дивата природа; пускане на диви птици, отглеждани на закрито, на свобода в природата.
Разпоредено е да се предприемат следните организационни и контролни действия: извършване на ежедневно наблюдение на здравния статус на дивите птици, обитаващи резерват „Сребърна“, и в случай на откриване на умрели птици, взимане на проби за лабораторно изследване и загробване на труповете с извършване на дезинфекция на мястото на загробване; преброяване на домашните птици във всички стопанства в зоните, отглеждащи домашни птици с търговска цел, и стопанства, отглеждащи домашни птици с нетърговска цел; осъществяване на постоянен, превантивен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за биосигурност в регистрираните птицевъдни обекти; контрол на извършваната дезинфекция на входовете и изходите на сградите, в които се отглеждат на закрито домашни или други птици; засилване на наблюдението на популации от диви птици, по-специално на водни птици и по-нататъшно наблюдение за умрели или болни птици, съвместно с Българското дружество за защита на птиците; постоянни дежурства на ветеринарномедицинските специалисти в празничните и почивните дни на "горещи" телефони, на които денонощно да може да се получават сигнали за повишена смъртност при домашни или за открити трупове на диви птици в срок до 30 дни след последния констатиран случай на болестта; извършване на периодични клинични прегледи на птиците, отглеждани в зоните, резултатите от които да се документират; забранява се издаването на разрешителни за провеждането на изложби, пазари или друга събирания на домашни или други птици на територията на област Силистра до вдигане на ограничителните мерки.
Според директора на ОДБХ д-р Себахтин Халид,  карантината ще бъде свалена 30 дни след последния установен случай на птичи грип. Ветеринарите от общините Силистра и Ситово на практика се превръщат в подвижни лаборатории, тъй като им е разпоредено на ден да обикалят по няколко села, за да вземат проби. Областният управител Стоян Бонев заповяда да се проведат заседания на общинските епизоотични комисии в двете общини.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе