Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Близо 13 млн. лева повече за психолози в училищата през последните две години

Близо 13 млн. лева повече за психолози в училищата през последните две години

С близо 13 милиона лева са увеличени през последните две години парите за психолози и педагогически съветници като част от мерките срещу насилието в училищата. Това заяви в Силистра министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Основната част от източниците на насилие не са в учебните заведения, подчерта той.

"Много са другите фактори в средата, основно извън училището, за проява на агресията. Учителите и възпитателната функция са тези, които до най-голяма степен спомагат за редуцирането на насилието. Трябва да се работи максимум с всяко едно дете, което показва прояви на агресия. Необходимо е конфликтите да се решават превантивно. Имаме механизъм за противодействие на насилието в училище. Този механизъм обаче не може да предотврати агресията. Той е за това да се реагира своевременно на агресията. Формулата, ако мога с известни условности да я формулирам, е максимум усилия и своевременно реагиране на всяка една проява", посочи той.

Силистра е 83-тата община в България, която образователният министър посещава. Красимир Вълчев ще бъде в Основното училище "Христо Смирненски" в Дулово и в Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в силистренското село Средище. Вечерта министърът ще се срещне с учители и педагози от областта, а посещението му в региона продължава и утре.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе