Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

В ЦИК вече са постъпили протоколите с резултатите от гласуването в няколко държави

В ЦИК вече са постъпили протоколите с резултатите от гласуването в няколко държавиС 3 процента по ниска избирателна активност към 17 часа, спрямо миналата неделя, измериха от Централната избирателна комисия. Тогава към този час до урните бяха отишли 45.11 на сто от имащите право да гласуват.  
41,94 на сто е средната активност за страната към 17.00 часа. Както и на първия тур, най-активно се гласува в Софийска област и в Перник. Най-ниската активност отново е в Кърджали. Говорителят Цветозар Томов пояснява: В 17.00 часа е с 3 пункта по-ниска, но ако се задържи тенденцията да е по-ниска в следобедните часове, на края на деня разликата ще бъде по-голяма от 3 пункта. Мисля, че опашките в края на деня, които са изнервили доста хора, са накарали някои от тях да решат да упражнят по-рано правото си на вот, затова активността в сутрешните часове изпреварваше тази от 6-ти ноември, а след обед започна да спада. Просто част от избирателите, които са имали намерение да гласуват, са го направили по-рано.За струпване в последните часове на изборния ден, за образуване на опашки и в чужбина:Не. Нямаме засега такава информация. Разбира се е рано, защото последните часове предстоят, а в чужбина предстоят повече от два часа, колкото останаха в България. Във Великобритания има още 4 часа, така че е рано да кажем, че няма да се появят опашки.В сравнение с миналата седмица към този час по-малко са сигналите три пъти - 75 общо. 38 са по организацията на изборите най-вече за сгъването на бюлетините, 15 са за предизборна агитация и включително 7 за разгласяване на социологически проучвания, което Законът забранява. ЦИК вече се е произнесла по 7 казуса с решения и ще бъдат наложени наказания на 7 интернет-сайта. 
По отношение на населените места, за които ЦИК има инфромация, че в момента няма електричество, това са в областите Видин, Ловеч, Монтана, Силистра Търговище. Отстранени са авариите в община Грамада, Видинско. Остават в Кула и Макреш. В Добрич е осигурен генератор. В Ловеч навсякъде има ток, с изключение на село Александрово. В Монтана ЧЕЗ осигурява генератори, както и в община Чипровци.Цветозар Томов: Тази ситуация е предвидена в оперативния план за провеждане на изборите. Всички секционни избирателни комисии са снабдени с помощни остетителни средства - фенерчета, свещи. Разполагат с някакъв арсенал от пособия, с които да осветят помещението в ситуация, когато няма ток. Така или иначе Районните избирателни комисии би трябвало да търсят съдействие от областните управители. Имайте предвид, че Районните избирателни комисии са тези, които трябва да решават непосредствените проблеми на секционните. Само когато не могат да го направят, да се обръщат към ЦИК.За забавяне при обработката на протоколите:.Нормално ще се броят бюлетините.  Все пак нека да не забравяме, че избори на тази планета се провежда от преди да е открит електрическия ток.
Изборният ден приключва след по-малко от час по закон, но ако пред помещенията за гласуване има желаещи, те ще могат да упражнят правото си на глас до 21.00 часа.
Заради проблемите с електрозахранването в страната, хипотетично е възможно да има забавяне при гласуването, а също и при броенето на бюлетините, ако не се осигури навреме алтернативно електрозахранване. Коментарът на говорителя на Централната избирателна комисия Александър Андреев: Това е въпрос, който трябва да бъде отнесен към самите Районни избирателни комисии и към общините, в които, ако има такъв проблем, то следва да осигурят възможността секционните избирателни комисии да проведат нормално изборите в техните изборни помещения и съответно да преброят гласовете.
Според последните данни за избирателната активност, които "Хоризонт" получи преди минути: 41,93 е избирателната активност за страната. Най-много избиратели са гласували в Софийска област и района на Перник - 49,82 на сто, и най-ниска е избирателната активност в Кърджали - 27,13 на сто. 
12 от всички сигнали, постъпили в Централната избирателна комисия, са за нарушения на забраната за оповестяване на резултати от социологически проучвания в деня на изборите. Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова: Преобладават сигналите, свързани с това, че когато пускат в избирателната кутия бюлетината, след като са отбелязали своя вот, тя се отваря. Ние неведнъж препоръчахме след като избирателят е гласувал и е сгънал бюлетината на две, след като му бъде откъснато номерчето в долния десен ъгъл на бюлетината и бъде поставен на гърба втория печат и преди пускане в избирателната кутия, той може да я сгъне още веднъж. По отношение на предизборна агитация, има няколко еднородни сигнала, които са свързани с изявление на премиера след упражняване правото му на глас. Твърди се, че е извършена предизборна агитация. ЦИК изиска от Съвета за електронни медии съответния материал, за да може да прецени дали в сигнала има данни за извършване на агитация, тъй като към сигнала не беше приложен никакъв доказателствен материал.
В Централната избирателна комисия вече са постъпили протоколите с резултатите от гласуването в няколко държави. Това съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев: В Централната избирателна комисия постъпиха и първите протоколи от секции извън страната. Това са най-източните дестинации. От тук нататък очакваме и от другите държави.
За постъпили нови сигнали в Централната избирателна комисия за нарушения:
Има такива сигнали. Към момента вече те са общо около 55 сигнала, като основната част от тях са свързани с гласуването и отварянето на бюлетината. Бяха дадени указания в тази връзка. Другата част са свързани с публикуването на резултати от социологически проучвания в изборния ден, което е забранено до 20.00 часа и както беше взето решение, да бъдат свалени тези данни от страниците на тези медии.Говорителят на ЦИК добави, че ако не бъде изпълнено решението на комисията да не се публикуват резултати от проучвания как върви гласуването областният управител има право да наложи финансова санкция на медиите, които съобщават тези данни. 
Балотажът за президент преминава при висока избирателна активност. 
Жителите на Смолян са най-активни  при гласуването до момента - 32,69 процента от избирателите са дали своя глас, в Кърджали е най ниска избирателната активност - 17,34 процента. Повече от говорителя на ЦИК Александър Андреев.Избирателната активност в частичните местни избори, а именно вторият тур за кмет на район "Младост", тя е 28,24 процента или към момента са гласували 25 081 избиратели от общо 88 813, които гласуват в местните избори.

10,59 % беше избирателната активност към 10 часа. За сравнение – на първия тур тя е била 10,23%.
Към 10.00 часа избирателната активност в секциите, в които се провежда гласуване за кмет на район "Младост", е 10,88%. Това заяви за "Хоризонт" Камелия Нейкова от Централната избирателна комисия.

Нейкова посочи, че до този момент в ЦИК са постъпили 7 сигнала за нарушение:

Една част от тях са свързани с това, че когато избирателят гласува и сгъне бюлетината на две, при пускане в избирателната кутия, тя леко се отваря. Избирателите се притесняват, че това разкрива тайната на вота им. ЦИК препоръчва на избирателя, освен да притисне добре там, където е прегъната бюлетината на две, непосредствено преди пускането ѝ в избирателната кутия, когато номерчето в долния десен ъгъл е откъснато от член на Секционната комисия и вече е поставен и вторият печат върху бюлетината, избирателят да я прегъне още на две и така да я пусне в кутията, за да е спокоен, че няма да се отвори и да се види неговият вот. Други два от сигналите са свързани с извършване на предизборна агитация в медии, но тези сигнали не са подкрепени с никакви доказателства, в момента се извършва проверка по тези сигнали. Има сигнали за това, че избирател не е допуснат да гласува по настоящ адрес, установено е, че той не е подал заявление за вписване в избирателен списък по настоящ адрес и поради това правилно Секционната избирателна комисия не го е допуснала.

От гласуването в чужбина до момента няма постъпили сигнали за нарушения на изборния процес:

Проблем имаше с доставката на изборните книжа и бюлетините в Сан Франциско, като отговорността е на куриерската фирма, която е трябвало да извърши доставката. Реагирано е незабавно чрез Министерството на външните работи и ЦИК, каза Нейкова:

Бюлетини ще бъдат доставени от най-близката избирателна секция, тя е в Конкорд, където има достатъчен брой бюлетини, така че да може да се осигури гласуването и в тази секция. Останалите изборни книжа са отпечатани на интернет страницата на ЦИК, помощните материали са осигурени на място, на място е осигурен и печат, чийто образец е изпратен по електронна поща в ЦИК и ние сме го одобрили, така че там може да се работи с този печат.

Най-ниска избирателна активност е отчетена в Пловдив, където са гласували 6,24 процента, а най-високата към момента е в Хасково – 14,12%, след което следва РИК 26 в София Област, където избирателната активност е 13,81 процента. Това каза за "Хоризонт" Александър Андреев, говорител на ЦИК:

Не мога да кажа общата бройка на сигналите, които са подадени, но бих могъл да обобщя, че една част от тях се отнасят до упражняване правото на глас, а именно сгъването на бюлетината, което ние в сутрешните часове се опитахме да повторим. Избирателят, с оглед защита на тайната на неговия вот, след поставянето на печата и откъсването на отрязъка може отново да сгъне бюлетината, така че тя да не се отвори в Избирателната кутия. Другите сигнали са във връзка с недопуснати  избиратели, които са пожелали да гласуват по мястото им на пребиваване или настоящ адрес, без да са подали заявление за гласуване по настоящ адрес. Съгласно Изборния кодекс, те трябва да гласуват по постоянен адрес. Има и жалби, които са подадени във връзка с предизборната агитация.

Репортажи на Таня Милушева и Радостина Билярска от ЦИК можете да чуете от звуковия файл.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе