Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Протестите в Тайланд ескалираха

Протестите в Тайланд ескалираха

Банкок. Десетки опозиционни активисти в Тайланд нападнаха автобус, пълен с поддръжници на правителството, предаде AFP.

В столицата са се чули изстрели по време на сблъсъци между протестиращи и поддръжници на правителството.

Все повече ескалира напрежението на протестите за свалянето на министър-председателя Инглук Шинаватра.

Противниците на правителството са атакували автобуса с камъни и пластмасови столове. Насилието е избухнало по време на митинг на привърженици на властта.

В петък антиправителствени демонстранти в Тайланд нахлуха в щаба на сухопътните въоръжени сили на страната и призоваха военните да ги подкрепят, предаде Франс прес.

Над три хиляди души протестираха междувременно пред централата на управляващата партия според ДПА.

Вече месец траят протестите в Тайланд срещу премиера Инглук Шинаватра и нейния брат Таксин, бивш министър-председател, който е в изгнание, но все още играе важна роля в политиката на кралството. Тази седмица демонстрациите набраха сила, участниците отхвърлиха предложението на Инглук за диалог и все още окупират ред официални сгради, включително финансовото министерство.

Сутеп Таугсубан, който е начело на Гражданското движение за демокрация, снощи отново отхвърли предложенията на министър-председателката Инглук Шинаватра да обсъдят начините за прекратяване на конфликта. "Единствената ни цел е в Тайланд никога повече да няма режим на Таксин", заяви лидерът на протестиращите на митинг, организиран в Правителствения комплекс в северната част на Банкок.

Демонстрантите от сряда са окупирали комплекса, следвайки тактиката си да парализират работата на правителството. Под "режима на Таксин" се има предвид Таксин Шинаватра, братът на министър-председателката и бивш премиер, който се смята, че всъщност от чужбина дърпа конците на управляващите.

Таксин бе премиер от 2001 до 2006 г., когато бе свален с преврат. Той живее в чужбина, където избяга, за да не изтърпи присъдата си от две години затвор за злоупотреба със служебно положение.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе