Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

След протестите в Земеделската гимназия в Силистра директорката е напуснала

След протестите в Земеделската гимназия в Силистра директорката е напуснала

След продължилите повече от седмица учителски протести в Земеделската гимназия в Силистра, новоназначената директорка Мария Илиева е подала молба за напускане и е освободила поста. Назначен е временно изпълняващ длъжността директор.

Временно гимназията ще ръководи заместник-директорът Гинка Николова. Първоначално обявената за победител в конкурса Ирена Иванова ще обжалва процедурата в съда. А Мария Илиева се връща на директорското място в ОУ в село Ситово, откъдето преди година е излязла в неплатен отпуск. Казусът е безпрецедентен, коментира председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров, който следи случая:

Защото и това, което се случи, пак е бягане от отговорност. Всъщност в случая се казва – няма никой виновен. Ами няма как да няма виновен, след като се е случил такъв гаф. Беше нормално да се каже кой е виновният за случая, независимо дали ще се наказва, или не.

Такива случаи ще има, докато правилата за провеждане на тези конкурси не станат прозрачни, смята Юлиян Петров.

Да се знае каква е комисията, тя да е достатъчно прозрачна. Както в модерните образователни системи, представителите на синдикатите да са едни от водещите при едни такива назначения на директори. Нещо, в което за съжаление не се вслушаха, защото те предпочетоха представители на политическите партии да са водещи в едни такива назначения. И докато е така, ще имаме такива казуси.

Напрежение след проведените конкурси за директори на училища има и в други райони на страната.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе