Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Протестиращите щурмуваха президентството в Сараево

Протестиращите щурмуваха президентството в Сараево

Тузла. Демонстрантите в северния босненски град Тузла са подпалили правителствена сграда докато протестите продължават в цялата страна за трети пореден ден.

Четири компании в Тузла обявиха банкрут малко след като бяха приватизирани. Ръководителят на района на Тузла Шеад Чаушевич каза през босненската държавна телевизия, че раздържавяването с цел разграбване вече е било в ход, когато неговият екип е поел властта и определи като легитимни исканията на протестиращите.

Няколкостотин души също излязоха на улиците в столицата Сараево, предаде Би Би Си.

Гневни протестиращи заради икономическото положение в Босна нахлуха в сградата на областната администрация в Тузла, започнаха да я разграбват и я подпалиха.

Стотина младежи с качулки с емблемата на местния футболен отбор проникнаха в сградата, където унищожиха мебелите и хвърляха телевизори през прозорците. Над 5000 протестиращи, които се събраха на площада, аплодираха. Пламъци и гъст черен дим излизаха от първия етаж на десететажната сграда. Протестиращите вътре в сградата не позволяват на полицаите да загасят пламъците.

Стотици полицаи се изтеглиха на около сто метра, където образуваха кордон около сградата на Бърза помощ. Снощи при подобен протест в Тузла бяха ранени над 130 души, от които около 100 полицаи. Вчера протести имаше в редица градове на бившата югославска република, където над 40% от 3,8 милиона души са без работа.

Полицията в босненската столица Сараево стреля днес с гумени куршуми и звукови гранати, за да разпръсне стотици протестиращи срещу правителството, съобщи Ройтерс.

Специални полицейски части са използвали водни оръдия, за да рапръснат тълпите, които са се опитали да щурмуват резиденцията на президента в Сараево.

Сградата на президентството в Сараево е в пламъци. Огънят, запален от протестиращите, се е разпространил до втория етаж.

Околните трамвайни станции и павилиони също са в пламъци. Протестиращите продължават да скандират за оставка на правителството. Няколкостотин граждани, предимно млади хора, продължават с безредиците.

Според последната информация на местни медии в сградата на президентството има пожарникари, хванати в капан, които не могат да излязат, защото протестиращите са обкръжили сградата. Повече от 150 демонстранти са ранени.

Протестиращите в Сарево са започнали да хвърлят камъни, кофи за смет и пътни знаци по полицията, съобщава Ал-Джазира Балкани за Сараево Таймс. Извънредна ситуация е обявена около Министерския съвет в Сараево. Входът на сградата е запален.

В момента протестиращите са успели да влязат вътре и хвърлят предмети през прозорците. Колите на пожарната не могат да достигнат сградата заради засиления автомобилен трафик.

Най-малко четирима души са ранени, включително един журналист. Около 15:25 часа местно време полицията е предприела действия срещу протестиращите и ги изтласкала от на другия бряг на река Миляцка. Полицаите са направили кордон, а демонстрантите са успели да възвърнат позициите си. Основните пътища в града са блокирани.

В Зеница демонстранти има пред правителствената сграда. Успели са да нахлуят в сградата, а в няколко помещения има пожари. Протестиращите не са допуснали пожарникарите в сградата. Полицаите, охраняващи сградата, са разположили оборудване на мястото, но демонстрантите са успели да завземат контрола над сградата.

В Бихач хиляди млади хора са излезли на протест, има запалени правителствени автомобили, а полицията все още не е реагирала.

Правителството на мюсюлманско-хърватската република в босненската федерация се събра на извънредно заседание и призова протестиращите да преговарят за изсканията си.

Според Ройтерс ескалацията на насилието в третия ден на недоволство бележи най-масовите протести от края на гражданската война през 1995г.

Подобни граждански протести не са характерни за Босна, защото почти две десетилетия сърби, хървати и мюсюлмани предпочитаха политическата стагнация пред риска да се завърнат отново към стария конфликт, в който загинаха около 100 000 души. Политиканстването на етническа основа забави модернизирането на страната, докато съседите й един по един станаха членове или преговарят за членство с ЕС.

"Докато има етническо разделение, дълбоко вкоренена корупция и връзкарство, за това общество няма да се намерят решения", коментира анализаторът Гойко Берич пред Ройтерс.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе