Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Протести срещу забраната за снимане на полицаи

Протести срещу забраната за снимане на полицаи

Десетки хиляди протестиращи излязоха срещу предложението за нов закон за сигурността във Франция. Той ще ограничи заснемането на полицейски служители.

Групи от хора, които са за граждански свободи, журналисти и хора, които са се сблъскали с полицейски злоупотреби, са загрижени, че мярката ще ограничи свободите на печата и ще позволи на полицейската жестокост да остане неоткрита и ненаказана.

Акцията, организирана с подкрепата на най-големите синдикати във Франция, привлече огромен брой участници. Площадът на Републиката, началната точка на маршрута, е изцяло изпълнен с хора. Колоната се движи към площада на Бастилията, съобщава РИА Новости.

Правителството на Макрон казва, че законът е необходим за защита на полицията на фона на заплахи и нападения. Но главният редактор на френския вестник "Монд" Люк Бронър заяви на протеста, че законът срещу публикуването на изображения на офицери е ненужен.

„Вече съществуват закони за защита на държавните служители, включително полицейските сили“, каза Бронър. „Но не става въпрос за това. Става въпрос за ограничаване на капацитета на гражданите и заедно с тях, журналистите, да документират полицейско насилие, когато се случи. "

Каузата придоби ново значение през последните дни, след като се появиха кадри, на които френски полицаи бият чернокож, предизвиквайки протест в цялата страна. Макрон се обяви срещу видеоизображенията в петък, като каза, че „те ни засрамват“.

Сега се очаква комисията да направи нови предложения до началото на следващата година за отношенията между медиите и полицията.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе