Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Гняв и протести след атентата в Анкара (ОБЗОР)

Гняв и протести след атентата в Анкара (ОБЗОР)

Ръцете на правителството са изцапани с кръв, заяви прокюрдски лидер

Гняв, протести и траур. Така премина днешният ден в Турция, която в събота преживя най-кървавия атентат в своята история. Най-малко 96 души загинаха, а стотици бяха ранени, когато двама атентатори самоубийци се взривиха на мирна прокюрдска демонстрация в Анкара. Според прокюрдската Демократична партия на народите жертвите са 128 души. Турция обяви тридневен траур и обвини "Ислямска държава", че стои зад касапницата, но правителството бе критикувано, че не е предотвратило атаката. Въпреки кървавия атентат властите съобщиха, че предсрочните избори, насрочени за 1 ноември, няма да бъдат отложени.

"Ердоган убиец", "полицаи убийци", скандираха стотиците, които се събраха на централен площад в Анкара, за да почетат паметта на жертвите. Лидерите на прокюрдската партия Селяхаттин Демирташ и Фиген Юксекдаг бяха планирали помен за убитите, но полицията не позволи на опечалените да стигнат до мястото на атентата под предлог, че там все още работят разследващите екипи. Партията съобщи, че полицията е атакувала нейните лидери и членове, когато те се опитали да поднесат цветя. Избухнаха сблъсъци, полицаите изстреляха сълзотворен газ във въздуха и се стигна до раняването на някои от демонстрантите. Екипи за борба с безредиците, подкрепени от автомобили с водни оръдия, блокираха основната пътна артерия, водеща към парламента и правителството, предаде Би Би Си. В крайна сметка бе позволена на малка група да стигне до мястото на атаката и да положи венци. Събралите се носеха турски знамена, както и черни ленти в знак на траур. Периодично те скандираха антиправителствени лозунги. Протестиращите обвиняват правителството, че се е провалило в предотвратяването на атентата. Селяхаттин Демирташ обвини кабинета, че ръцете му са изцапани с кръв, тъй като не е разследвало докрай атаките в Суруч и в Диарбекир през лятото преди парламентарните избори. "Държавата не успя да предотврати клане в центъра на Анкара. Напротив, улесни го, също както в Диарбекир и Суруч", каза Демирташ. Четирите профсъюза, които организираха злощастния митинг в събота срещу насилието между турци и кюрди, обвиниха президента Реджеп Тайп Ердоган и съюзниците му в парламента, че въвличат страната в гражданска война, за да извлекат политически дивиденти. Синдикатите обявиха двудневна стачка. Протести срещу насилието имаше и на други места в Турция. В събота вечер в Истанбул излязоха около 10 000 демонстранти. Протести се проведоха и в Измир, югоизточните градове Батман и Диарбекир и други градове. Някои от протестиращите в Истанбул носеха плакати с надписи "държавата е убиец" и "познаваме убийците". Правителството обаче категорично отхвърли подобни обвинения. Премиерът Ахмет Давутоглу съобщи, че има доказателства, че атаката е извършена от две камикадзета. Въпреки че нито една групировка не бе поела отговорност, Давутоглу заяви, че е възможно зад атентата да стои "Ислямска държава" или бойци от ПКК. Премиерът съобщи, че през последните седмици са били задържани двама атентатори самоубийци, готвещи удари в Истанбул и Анкара, но не ги свърза с атаката от събота. Властите са арестували също 35 души при операции в цялата страна срещу "Ислямска държава".

Въпреки напрежението след атентатите обаче правителството даде да се разбере, че няма да се откаже от провеждането на извънредните парламентарни избори на 1 ноември. "Отлагането на вота заради случилото се в Анкара не е на дневен ред. Те ще се проведат по план. Заради повишената опасност, сигурността на предизборните прояви ще бъде засилена още повече. Изборите ще бъдат проведени в атмосфера на сигурност и спокойствие", заяви представител на правителството.

ЕК отложи важни преговори за бежанците

ЕК отложи насроченото за неделя посещение в Турция на заместник-председателя Франс Тимерманс и на комисаря по въпросите на съседството Йоханес Хан. Очаква се визитата да се състои на 14 октомври, за да може да бъде почетен обявеният от турските власти тридневен национален траур. Институциите на ЕС очакват срещите на Тимерманс и Хан да предшестват насрочения за 15 октомври Европейски съвет. Идната седмица държавните и правителствените ръководители от ЕС трябва да се произнесат по предварителния съвместен план за действие между Турция и ЕК. Планът предвижда мерки за справянето с мигрантските потоци. Основните точки в плана очертават необходимостта Турция да получи допълнителни средства от ЕС, а в замяна да приема по-бързо обратно проникналите незаконно от нейна територия в Европа мигранти. Междувременно експерти коментираха, че за момента няма опасност големият брой бежанци в Турция да се ориентират към България или Гърция заради напрегнатата обстановка у комшиите. В съседката ни се намират около 2 млн бежанци.

Обама се обади на Ердоган

Атентатът в Анкара бе осъден от западните лидери. Президентът на САЩ Барак Обама се е обадил на турския си колега, за да изрази съболезнованията си след атентата. Обама е уверил Реджеп Тайип Ердоган, че страната му ще продължи да подкрепя Турция в борбата с тероризма. Руският президент Владимир Путин също заяви, че това е "нагло терористично нападение" и опит да се дестабилизира страната. Руският лидер посочва, че борбата с тероризма трябва да се води с общи усилия.

Убиха 35 бойци на ПКК

Турското правителство ясно показа, че няма намерение да спира войната със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), въпреки че в събота тя обяви временно примирие до изборите, предаде Ройтерс. Правителството обаче определи решението на ПКК като хитър ход. Турски самолети удариха обекти на ПКК в северен Ирак и Югоизточна Турция н събота и неделя и бе съобщено, че са убити 35 нейни бойци. "Примирието на ПКК не означава нищо за нас. Операциите ще продължат без прекъсване", съобщи високопоставен източник от службите за сигурност. Междувременно полицай беше убит, а други трима бяха ранени, когато крайпътна бомба беше взривена от ПКК в Диарбекир. Друг служител е бил убит, също от терористи от ПКК, в квартал Хани, преди ПКК да обяви официално едностранното прекратяване на огъня в събота.

Брат на атентатора от Суруч окървавил Атина

Властите подозират, че "Ислямска държава" стои зад атентата

Двама атентатори самоубийци са извършили атаката в Анкара, като единият от тях е брат на нападателя от Суруч, където през лятото загинаха 34-ма души, съобщиха турски медии. Едното от камикадзетата е мъж на възраст между 25 и 30 години, съобщи близкият до властта вестник "Йени Шафак". Вестник "Хабертюрк" пък твърди, че атентаторът е по-големият брат на самоубиеца от Суруч. Той бе идентифициран като Юнус Емре Алагоз, чийто по-малък брат Абдурахман атакува през юли събиране на прокюрдски активисти. Смята се, че Абдурахман, който е от кюрдски произход и е родом от Адъяман, е действал от името на "Ислямска държава". Подозира се, че 20-годишният младеж е заминал за Сирия миналата година заедно със своя брат Юнус, чието местонахождение бе неизвестно от юли. Другият атентатор, по непотвърдена информация, е жена, която малко преди атаката влязла в близка тоалетна, след което излязла опасана с бомба. Твърди се, че телата на нападателите са били едни от най-силно разкъсаните. Специалист, близък до разследващия екип, който е пожелал анонимност, заяви, че при направата на бомбите е било използван тротил. Взривните устройства били подсилени с поразяващи елементи във вид на метални топчета. Подобни устройства притежават силата да пробиват от близко разстояние бронирани средства и бетонни стени, е посочил експертът. Установено е, че същият тип устройства са били използвани и при смъртоносния атентат в Суруч. "Хабертюрк" цитира полицейски източници, според които типът бомби и изборът на мишена води към групировка вътре в самата "Ислямска държава", известна като "Бойците от Адъяман". Турските разследващи са съсредоточили вниманието си именно върху джихадистката групировка като най-вероятен извършител на атентата, съобщи Ройтерс. "Всички следи сочат, че атаката може да е извършена от ИД", каза един от източниците, според който атентатът в Анкара много прилича на този от Суруч.

Кандидат-депутатка и дете сред жертвите

128 станаха жертвите на кървавия атентат в Анкара, обяви лидерът на прокюрдската Демократична партия на народите Селяхаттин Демирташ. "Загубихме 128 от нашите сънародници", обяви той, като подчерта, че не трябва да се търси отмъщение или да се действа с омраза. Демирташ заяви, че промяната ще започне на 1 ноември, когато са предсрочните избори в Турция.

Сред загиналите са кандидат-депутат на партията и 11 членове на младежко крило на опозиционната Републиканска народна партия от Малатия, съобщи в. "Заман". До неделя сутринта бяха идентифицирани 77 тела, обявиха от вътрешното министерство на Турция. Разтревожени роднини пък чакаха пред болниците в Анкара за новини около ранените, чийто брой доближава 160, от които 65 са в интензивно отделение. Една от жертвите е Кюбра Мелтем Молаоглу, кандидат-депутат на Демократична партия на народите от Истанбул. В социалните мрежи тя има селфита с лидера на партията Демирташ. Сред загиналите в Анкара са 19-годишни студенти, 70-годишна жена, както и 9-годишно момче и баща му.

Папата се моли за жертвите

Папа Франциск осъди кървавия атентат в Анкара, като заяви, че се моли за Турция, за всичките жертви и техните роднини. Главата на Римокатолическата църква е наредил на Светия престол в лицето на държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин да прати в събота съболезнователна телеграма до президента на Турция Реджеп Ердоган. В телеграмата се казва, че папата "изказва искрена солидарност и дълбоко осъжда този варварски акт". Светият отец призова многобройните миряни събрали се на площада на "Свети Петър" да се помолят.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе