Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Протести в Бразилия след побой над чернокож

Протести в Бразилия след побой над чернокож

Чернокож мъж, почина след побой от охранители на супермаркет в град Порто Алегре в Бразилия. Видеоклипове от инцидента разпространиха в социалните мрежи и това доведе до протести в страната.

Кадрите показват, че жертвата е бил ударен в лицето точно пред вратите на супермаркет Carrefour, късно в четвъртък.

Десетки протестиращи влязоха в Карфур в столицата на Бразилия, скандирайки „Черните животи имат значение!“ . Наложи се затварянето на магазина и в други градове.

В Сао Пауло протестиращи разбиха предния прозорец на Carrefour, разпръснаха стоки от рафтовете по целия етаж на магазина и запалиха пожар, който служителите побързаха да потушат, предават местни медии.

Carrefour публикува изявление с оплакване за "бруталната смърт" и заяви, че ще прекрати договора си с охранителната компания, ще уволни дежурния директор на магазина и ще затвори магазина в Порто Алегре от уважение към жертвата.

Двамата мъже, за които се твърди, че са убийци, са задържани и са разследвани за непредумишлено убийство поради задушаване на жертвата и неспособността му да се защити, каза Надин Анфлор, шеф на гражданската полиция в южната държава Рио Гранде ду Сул. Един от мъжете е бил временен служител на военната полиция, който е бил извън служба, каза Родриго Мор, ръководител на военната полиция на щата.

Чернокожите и смесените раси представляват около 57% от населението на Бразилия, според Бразилския форум за обществена безопасност, неправителствена организация, но процентът е по-висок, 79%, за убитите от полицията.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе