Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

60 000 се простиха с Калашников

60 000 се простиха с Калашников

Москва. Близо 60 000 души дойдоха да се простят с бащата на автомата "Калашников" Михаил Калашников, който почина в понеделник на 95-годишна възраст. Поклонението продължи два дни и се състоя в Свято-Михайловския катедрален храм в Ижевск. Хората се редяха на дълги опашки, за да си вземат последно сбогом с легендарния конструктор на оръжия, писа Нюзру.

Тези, които не успяха да се доредят, можеха да гледат поклонението на огромни екрани. Церемонията завърши с панихида, на която присъства руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, представители на ръководството на Удмуртия, близки и колеги на Калашников. По време на церемонията бе казано, че епохата на Калашников никога няма да отмине, както и че неговото име ще продължава да представлява Русия. От своя страна синът на Калашников разказа за завета на своя баща към неговите потомци. Баща ми работеше до последния си ден и призоваваше към това своите наследници. Трябва да се работи, да се работи и пак да се работи, разказа Виктор Калашников. Погребението на баща му ще се състои днес в Москва.

"По решение на роднините на Калашников погребението на прочутия оръжеен конструктор ще се състои на 27 декември 2013 г. във Федералния военен мемориален комплекс в Москва", съобщи заместник-ръководителят на администрацията на Удмуртската република Денис Логинов. Вчера и днес в Удмуртия е обявен траур и в цялата страна знамената са свалени наполовина. Калашников почина на 23 декември, след като от средата на ноември се намираше в реанимацията на републиканския клинико-диагностичен център в Удмуртия. Калашников е автор на автоматично стрелково оръжие, което от половин век е признато за едно от най-добрите по целия свят. "Калашников" се използва в повече от 100 държави по света и влезе в списъка на водещите изобретения на ХХ век. AK-47 е най-популярното огнестрелно оръжие в света, предпочитано от партизани, терористи и войниците на много армии. Заради изключително опростения си дизайн оръжието стана печално известно и с употребата му от детските армии в Африка. Михаил Калашников не изпитва угризения на съвестта, че изобретението му е избило стотици хиляди хора по света. "Аз спя добре. Политиците са тези, които са виновни за това, че не могат да се разберат, и се прибягва до насилие", каза той през 2007 година. Никога не му е липсвала и известна степен гордост от творението му. "Аз първи ще стисна ръката на онзи, който направи автомат по-добре", казва самият той преди повече от 30 години.

"Създадох оръжия с цел да защитавам нашето общество", каза той на 90-ия си рожден ден през 2009 г., но отбеляза, че "не е приятно да гледам как всякакви престъпници стрелят с моите оръжия".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе