Извънредни новини

Пет промени ще разтърсят футбола

Пет промени ще разтърсят футбола

Пращат в историята дузпите ала Меси

Уейн Рууни ще може да се охлажда при всяко прегряване

Футболните несправедливости и съдийските решения вървят ръка за ръка, както лактите на Анди Керъл с ребрата на противниците му. С наближаването на Евро 2016, футболните шефове направиха поредните промени в правилата на играта. Дейвид Елрей, бивш съдия, а сега един от авторите на иновациите, призна в понеделник на "Уембли", че новостите няма да помогнат на Англия да избегне отстраняване още в началната фаза на турнира. Но от другата страна, могат да направят играта малко по-справедлива, по-проста и по-трудна за сбирщината измамници. Твой ред, Серхио Бускетс. Останалите можем да погледнем към Франция това лято, както и отвъд.

Червен картон преди началото на мача

Патрик Виейра имаше някои култови пиперливи реплики по адрес на Гари Невил и Рой Кийн в тесния, нисък тунел на "Хайбъри", преди старта на срещата между "Арсенал" и "Ман Юнайтед" през февруари 2005 г. Победата на "червените дяволи" с 4:2 бе запомняща се сама по себе си, но си срещата си спечели печална слава заради скандалите, които я предшестваха. Ако спречкването между Кийн и Виейра се бе случило днес, то нито един от двамата нямаше да излезе от тунела. Според новите правила, "играч може да бъде изгонен по всяко време, след като съдията стъпи на терена за задължителната инспекция преди старта на срещата". Все пак отборите няма да започват двубоите с човек по-малко - смяна ще може да бъде извършвана на мястото на провинилия се.

Изпълняване на център

Сезонът за клубовете върви към края си и това е перфектното време да оцените головете, които любимите ви тимове допускат, защото за последен път сме свидетели на един от странните ритуали, съпътстващи този спорт. Това са финалните мачове, в които паднали духом нападатели трябва да подновяват играта, подавайки топката напред. Когато Франция и Румъния дадат началото на битката си на 10 юни, двубоят ще може да стартира с подаване назад. Луис Ван Гаал трябва да знае, че тази промяна е с цел да не позволява на получаващия топката футболист да преминава непозволено в половината на съперника, а не като подстрекателство за отчайващ и изпълнен с пасове назад начин за изграждане на атака.

Тройно наказание

Тройното наказание, което чака играчите, опитващи се да предотвратят очевидни голови ситуации в наказателното поле, е съставено от червен картон, дузпа, и допълнително наказание. От 1 юни обаче, картонът ще бъде сведен до жълт, ако провинилият се играч е пробвал да играе с топката. Избиването с ръка, борбата и грубостите ще продължат да бъдат наказвани с червен картон. Ръгачи, внимавайте!

Дузпи

Любима тактика на модерните дузпаджии е да прецакват вратарите със залъгващ удар в края на засилката. Хвърляйки се предварително на една страна, измамените биват унижени, докато гледат как топката влиза в другия край на вратата. Но не за дълго! Тези финтове вече ще бъдат санкционирани с жълт картон. Авторите на правилата се надяват, че това ще елиминира и излизането пред голлинията, което също ще носи жълт картон. Лионел Меси бе сред споменатите от Елрей имена, като един от най-големите рецидивисти на тази практика, която вече влиза в забранения списък. Ще трябва да мине време, докато всичките хитрини на Бълхата бъдат изкоренени. Например приумицата при победата с 6:1 над "Селта" по-рано през годината, когато аржентинският техничар и Луис Суарес си подадоха топката, докато изпълняваха дузпа.

Паузи за пиене на вода

Тенът на Уейн Рууни наподобява недоготвена наденичка, поставена под променящите се червени светлини на лампа. Червендалестото лице на английския капитан е явен предвестник за представянето на "трите лъва" по време на летни турнири - колкото по-грещо е, толкова по-трудно им става на националите да практикуват любимото си безполезно гонене на топката, преди да бъдат изпратени по домовете си скоропостижно. Сега обаче има надежда. Почивки за разхлаждане са вече позволени за най-горещите и влажни условия, в каквито обичайно се играят световни и европейски първенства. Може ли това да е годината на Англия?

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе