Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Проф. Владимир Чуков: Ердоган се страхува

Проф. Владимир Чуков: Ердоган се страхува

Кандидатът за кмет на Истанбул от опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Екрем Имамоглу е ужасът за президента Реджеп Ердоган, защото той вижда в него реплика на себе си, своя гробокопач, каза в сутрешния блок на Нова телевизия анализаторът проф. Владимир Чуков. Той коментира резултатите от местните избори в Турция, според които партията на президента Ердоган губи седемте най-големи градове. Истанбул, който произвежда 31% от БВП на Турция, е сред тях, макар че още няма окончателни официални резултати.

"Партията и коалицията на Реджеп Ердоган се оказват победители на последните избори, но ясно вече се очертава един тренд срещу него и той загуби всички големи градове в страната. За мен голямата битка ще е за Истанбул. Управляващите признаха загубата на Анкара, но ще оспорват резултатите в Истанбул", каза проф. Чуков. 

Според проф. Чуков при победа в Истанбул, след четири години кемалистът Имамоглу може да победи Ердоган в национални избори. Така се е случило със самия Ердоган, чиято стремителна политическа кариера тръгва от кметския стол в мегаполиса.

"За мен Реджеп Ердоган вижда в новия кмет на Истанбул - Екрем Имамоглу, копие на себе си и явно го е страх. Залогът за града е много голям. Ердоган може да си отгледа собствения гробокопач и ще натиска с всички средства Екрем Имамоглу да не бъде допуснат до кметския пост. Надявам се, че ЦИК няма да се подаде на този натиск. От изборите стана ясно още, че кюрдите масово са гласували за опозицията", добави той. 

Кандидатът на кемалистите за Истанбул е завършил същата специалност като президента - бизнесадминистрация.

Ердоган спечели изборите с 51%, но се оформя тренд срещу него, обобщава анализаторът.

Проф. Чуков отговори и на въпроса дали ЦИК ще се намеси в Истанбул, защото управляващите вече заявиха, че ще оспорят вота в мегаполиса.

ЦИК едва ли ще се намеси в най-големия град, въпреки 300 000 невалидни бюлетини, защото на предишния вот те са били над половин милион, смята проф. Чуков. Според него ЦИК няма да се поддаде на натиска.

"За България ще е по-добре да има промяна в курса на Турция. Трябва да кажем много ясно на нашите съседи, че ние сме европейска държава и по никакъв начин не допускаме намеса във вътрешните ни работи. За мен трябва да покажем на Чавушоглу, че не е желан в България докато не се извини. Трябват повече действия вместо думи", коментира Владимир Чуков изказването на турския външен министър.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе