Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

ДНК проба разплита касапницата у Савови

ДНК проба разплита касапницата у Савови

Точно година след кървавата баня в столичния жк "Гоце Делчев" близките на семейството на бившия авиоинженер Васил Савов не могат да намерят утеха. Разследването още не е приключило, съобщиха от Софийска градска прокуратура. Срокът е удължен с 6 месеца, заради липсваща ДНК проба, научи "Стандарт". Според запознати става въпрос за петно от кръв, което трябва да даде отговор на най-важния въпрос - как е започнала кървавата баня и дали малкият син Георги е провокирал агресията на бащата Васил Савов, като първоначално е намушкал по-големия брат Владимир в леглото му.

Точно неговата ДНК проба ще даде ключа към развръзката на касапницата от 10 януари 2013 г., разкриха криминалисти. Тогава главата на семейството - Васил Савов, разстреля двамата си сина Владимир и Георги, съпругата си Наталия и тъща си Здравка.

Как от любящ баща Васил Савов се превърна в безпощаден килър - близките на фамилията няма да намерят покой, докато не чуят отговора на този въпрос. "Роднините чакат края на разследването, за стане ясно дали Васил е бил провокиран. Срещу бащата започна голямо брожение в началото, трудно можеха да му простят, че е започнал да убива наред. Ще намерят утеха, ако се окаже, че всичко е тръгнало от разпра между синовете", разказа пред "Стандарт" съседката на семейството от почернения бл. 254 в жк "Гоце Делчев" - Жанета. Съседите признават, че година след касапницата още сънуват кошмари. Жанета говори почти всеки ден с братовчедката на разстреляната Наталия, която живее в Габрово и се явява най-близката роднина на Савови. Жената получила от полицията ключовете от апартамента, за да го изчисти още през лятото. До края на разследването обаче братовчедката и близките й

не могат да се разпореждат с двете жилища

на Савови. "Стандарт" пък научи, че покрай икономическата криза роднините на семейството в Габрово и Костенец така и не смогнали да отделят пари и да вдигнат паметник на гроба на почернената фамилия в Малашевските гробища.
Година след касапница в бл. 254 версиите за кървавата баня остават същите. Първоначално разследващите смятаха, че невинна реплика може да е отключила бесовете у Васил Савов и той се е нахвърлил върху 27-годишния Владимир, който бил с психически проблеми. "Не е имало провокация от страна на някой от синовете на Савови. Просто в един момент Васил е превъртял от безсмислието на многогодишните усилия да лекуват Владимир", твърдяха преди година пред "Стандарт" висши полицаи от СДВР.
Според психолозите на МВР, които проведоха десетки разпити веднага след убийството, било много възможно кървавата история да е тръгнала и от разпра между бащата Васил и малкия син - 21-годишния Георги. И припомнят, че месеци преди разстрела той

сюрпризирал родителите си с новината

че се отказва от следването си в Нов български университет. И решението му било тежък удар за Савови. При разпитите станало ясно, че търканията между Васил и Георги се засилвали с годините. Момчето упреквало родителите си, че цялата обич и внимание отиват за болния му батко. "Колкото повече растеше, ставаше все по-раздразнителен, искаше нов компютър, нов мобилен телефон", споделили роднини. Георги търсел закрила от майка си, която често вземала неговата страна в споровете, бил й любимец.
Според версиите на криминалистите скандалът тръгнал именно от малкия син. С баткото се скарали и студентът наръгал Владимир, докато лежал в леглото. След това отишъл в кухнята и пуснал чешмата да си измие ръцете от кръвта. Там го видял бащата Васил Савов, а погледът му попаднал върху окървавения нож в ръцете му. Той тръгнал към Георги, който се опитал да избяга. Васил изтръгнал ножа от сина си и го наръгал, но не го убил намясто. После обезумял, че губи и двамата си сина, грабнал законния си пистолет CZ. Първо го насочил към съпругата си Наталия, която в този момент се

опитвала да защити момчето си в килера

на апартамента. След като я застрелял, гръмнал в профил малкия си син. След това се обърнал и видял тъщата си, която току-що влизала в жилището, връщайки се от пазар. Гръмнал и баба Здравка. Накрая отишъл в стаята на Владимир, който още дишал макар и намушкан от брат си. Прострелял го в тила. След това обърнал дулото към челото си и натиснал спусъка.
За да сглобят сцената на местопрестъплението, криминалистите иззели над 50 проби от кръв - от телата на жертвите, от пръски по пода и стените в различните помещения.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе