Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ЕС приветства жп линията Баку-Тбилиси-Карс

ЕС приветства жп линията Баку-Тбилиси-Карс

Откриването на жп линията Баку-Тбилиси-Карс е голяма стъпка в транспортите връзки между ЕС, Турция, Грузия, Азербайджан и Централна Азия. Това се подчертава в изявление на ЕС за влизането в действие на 826-километровата железопътна линия, свързваща трите страни и създаваща товарна и пътническа връзка между Европа и Китай.

ЕС приветства новият железопътен коридор, който съчетан с инвестиции, подобрява инфраструктурата и логистичната координация. Линията ще осигури по-добра връзка, нови възможности за бизнеса и за увеличаването на търговията.

Това е в центъра на Източното партньорство и стратегията на ЕС в Централна Азия, се подчертава в документа. С по-нататъшното подобряване на транспортните връзки между Турция и България, както и между Азербайджан и Централна Азия, проектът ще осигури бърза и надеждна връзка между Европа и Азия по протежение на древния "Път на коприната", подчертава Брюксел.

В изявление на ЕС се отбелязва и подкрепа за Южния газов коридор, който ще осигури подобна връзка и в енергийната свързаност.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе