Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

По-голям приток на нелегални мигранти към Европа през 2014 г.

По-голям приток на нелегални мигранти към Европа през 2014 г.

"През 2014 г. повече от 276 000 имигранти са пристигнали в ЕС, което представлява увеличение от 138 процента в сравнение с предходната година". Това съобщи комисарят на блока за миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос в Европейския парламент.

Цифрата е повече от два пъти от колкото броя на имигрантите през 2013 г., каза още той, цитиран от „Франс прес".

Близо 207 000 от тях са преминали през Средиземно море с помощта на трафиканти на хора.

"Трафикантите намират нови маршрути до Европа и разработват нови методи, за да се възползват от отчаяните хора, които се опитват да избягат от конфликтите и войните," каза още Аврамопулос по време на дебат в ЕП. И изтъкна, че от септември 2014 г. насам над 12 такива плавателни съдове са пристигнали в Европа.

Европейският съюз трябва да предприеме решителни и съгласувани действия за притока на бежанци, предупреди Аврамопулос. И изтъкна, че механизмите и обмяната на информация за дейността на трафикантите трябва да се подобрят, както и на ефикасността на законовите инструменти. "Ние поддържаме тесни контакти с Анкара, за да адаптираме бързо стратегията си, имайки предвид, че Турция стана един от алтернативните пътища за трафикантите", посочи Аврамопулос.

Европейския съюз е особено важно да се заеме с проблема с Либия, откъдето преминават транзитно повечето мигранти, пристигащи в Италия, каза от своя страна премиерът на Италия Матео Ренци.

"Ако не правим нищо, онова, което говорим за имиграцията е все едно да гледаме дървото, което скрива гората", каза още той.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе