Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Приоритетите на Путин: деца, пари, Конституция

Приоритетите на Путин: деца, пари, Конституция

Владимир Путин зададе в днешната си реч приоритети на Русия за години наред, пише в коментар РИА новости по повод днешното програмно изказване на държавния глава. В словото си той дава отговор на въпроса защо държавата през последните години така яростно се е борила за макроикономическа стабилност, профицит на бюджета, ниска инфлация и външен дълг и не е жалила пари за армията и ВПК. Всичко това е било нужно, за да се създадат условия, в които външните икономически или военни заплахи да не могат да попречат на най-главното –вътрешното развитие и просперитета на Русия.

А уверението на Путин е, че пари за изпълнението на амбициозните демографски, инфраструктурни, медицински, научни и икономически програми са налице и това е резултат от дългосрочна и мащабна работа на държавата.

Посланията на Путин са в три посоки - държавата инвестира в човешкия капитал и повишаване на жизнения стандарт, трябва промяна на системата на властите в страната и са нужни изменения в Конституцията, които да бъдат одобрении от хората.

Еднозначно като приоритетът на Русия е решаване на демографския проблем. Путин анонсира серия от мерки, кото целят съществено подобрение на икономическото положение на семействата с деца – увеличаване на майчинските за второто дете, повече пари още при раждането на първото дете, така че семействата да могат да си позволят и следващо.  Предвиждат се и допълнителни добавки за всички деца от три до 7 години за бедни семейства, както и безплатна храна на учениците в началните класове.

Подобряване на демографската ситуация и вдигането на жизнения стандарт вървят ръка за ръка с плана за ускорено развитие. Целта е ръста на руската икомокита не само да догони, а да изпревари средгодишния световен ръст. Президентът не само предвижда промяна на негативния тренд, но и пренастройка на цялостния инвестиционен цикъл на икономиката. Заложении са стимули като държавни резерви, които ще бъдат пренасочени както за инфраструктурни проекти, така и във високотехнологични предприятия.

Обезпечаването на икономическия ръст не може да се случва само само с държавни стимули, но ще има и промяна на инвестиционния и законодателен климат в посока облекчаване за бизнеса.

Путин посочва необходимостта от по-тясна връзка между науката и бизнеса. Финансирането трябва да се извършва на основата на най-добрите световни стандарти,

Настоява да се снеме риска от технологичните предприемачи, така че неудачната реализация на идеите им да не се таксува вече като нецелево използвани средства с възможност за преследване с наказателни мерки.
Тоест, трябва да се създадат такива правни и финансови условия, които да стимулират развитието на стартъпите и иновационните компании.

Промяна в НПК той поиска за всички компании, текстове в който от известно време предизвиква недоволства в целия бизнес в Русия. За сметка на тези облекчения, Путин поиска от бизнеса повишена социална отговорност и активна работа с образователната система, така че да се развиват специалности, които са релевантни на реалната икономика.

Путин озвучи целия спектър от мерки за подобряване на жизнения стандарт, особенно на младите, като заедно с помощите за децата, акцента върху местните университети и подобряване на регионалните поликлиники, като прибави и задачата за бързо изграждане на безплатен интернет в цялата страна.

Обеща и по-високи заплатите на класните ръководители, но иска от тях качество на обучението и съхранение на ценностите на децата, заедно с темата за запазване на историческата памет и нацианалния суверенитет и с акцент за Втората световна война.

Другият акцент в речта му е свързан с предложения за промени в Конституцията и необходимостта те да бъдат гласувани от хората. Според него нова Конситутуция не е необходима, но трябват изменения, по-голяма роля на парламета, за да избира премиера, вицепремиерите и феделаните министри, както и забрана на чужди граждани да стават губернатори, сенатори , депутати, премиери, вицепремиери и министри.

Президентът  на Русия не може да не е бил в Русия поне 25 години и да има чуждо гражданство.  

Путин отправи и послание към депутатите, че сред законодателните инициативи приоритетни трябва да са тези, свързани с демографията, поддръжката на младите семейства и измененията в Конституцията.

Той поиска по-голяма роля на губернаторите и по-добра връзка междуместна и централна власт.

Започващата 2020 се очертава да бъде ярка както в политически, така и в икономически план. Според Путин тя ще бъде своеобразен Рубикон, но страната има всички шансове да се справи с тези исторически предизвикателства, начертании от Путин, завърша коментара РИА Новости.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе