Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Пак примка за оцелял на бесилото иранец

Пак примка за оцелял на бесилото иранец

Иранец, оцелял след изпълнението на екзекуцията му, ще бъде повторно изпратен на бесилото, съобщи местният тв канал Jam-e-Jam Online.

37-годишният Алиреза М. бил осъден на смърт заради търговия с наркотици. Присъдата му била изпълнена на 9 октомври в затвора на град Боджнорд. Лекарите потвърдили смъртта му и тялото било изпратено в моргата. На следващия ден роднини отишли да приберат тленните останки, но се оказало, че "трупът" още диша. Радостта на роднините била огромна, защото от над век в страната има традиция преживелият обесване да се помилва. Алиреза обаче бил пратен обратно в затворническата болница, където да се възстанови и след това да се яви на "поправително" обесване. От иранската "Хюман райтс" призоваха международната общественост да възпрепятства "нечовешкия процес" и да принудят Техеран да отмени изпълнението на присъдата.

"Този човек е осъден на смъртно наказание от съда и тази присъда ще бъде изпълнена", заявил обаче съдията Мохамад Ерфан.

Страната е един от световните лидери по изпълнение на смъртни присъди, преди нея е само Китай. Според местните закони със смърт се наказват отвличания, търговия с наркотици, нарушението на ислямските закони, държавната измяна и критикуването на правителството.

През тази година в Иран са изпълнени 560 смъртни присъди, около 200 от които след идването на власт на считания за умерен президент Хасан Рохани. Според правозащитници от тогава досега са нараснали значително и издадените от съдилища смъртни присъди.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе