Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Парламентът прие годишния отчет за дейността на НЗОК за 2017 г.

Парламентът прие годишния отчет за дейността на НЗОК за 2017 г.

Народното събрание прие днес годишния отчет за дейността на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2017 г., внесен в парламента в средата на миналата година. Обсъждането му мина с призиви за по-голяма ефективност и мерки срещу източването на касата.

За 2017 година са били реализирани близо 2 милиона и 260 000 приема в болниците в цялата страна, като водещи са били сърдечносъдовите заболявания, показва отчетът.

В него като траен показател се очертава нарастването на разходите за лекарствени продукти заради навлизането на нови скъпи молекули, както и на ежегодното нарастване на броя на здравноосигурените лица, които са се обърнали към системата.

В областта денталната медицина докладът показва нисък дял на пациентите, които са ходили на зъболекар, като в област Силистра едва 18% от гражданите са посетили зъболекарски кабинет за цялата 2017 година.

Д-р Нигер Джафер подчерта, че 2017-а е годината с няколко кадрови промени в ръководството на Касата и 240 милиона лева неразплатени към чужди лечебни заведения.

Зам.-здравният министър Жени Начева съобщи, че има договор с европейски държави за изплащане на задълженията и увери, че няма отказ за лечение на нито един пациент в чужбина. 

"Считаме, че с подготовката на новия Национален рамков договор за 2020 година, с изграждането на Националната здравна информационна система ще гарантираме ефективност и по-добър контрол в работата на Касата", добави тя..

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе