Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Президентското кресло на Дилма под въпрос

Президентското кресло на Дилма под въпрос

Бразилия. Погледната през стъклените стени на президентския дворец, 2014 г. изглежда като минно поле за Дилма Русеф, бразилския президент от български произход.

Икономиката, вече с по-скромен ръст, вероятно ще се забави още повече, коментира Ройтерс през ноември. Понижаването на кредитния рейтинг на Бразилия изглежда възможно, ако не и вероятно. Световната купа на футбол, на която Бразилия ще бъде домакин през юни и юли, може да разкрие пред милиарди телевизионни зрители слабото правителствено планиране и транспортните проблеми, от които инвеститорите се оплакват в продължение на години. Отгоре на всичко президент Дилма Русеф й предстоят и избори през октомври - тоест, ако някое от тези фактори се провали, тя може да загуби работата си.

Русеф прекара последните седмици на 2013 г. в опити да възстанови доверието в правителството й в очите на бизнес лидери, да задържи бюджетните разходи под контрол и да направи всичко по силите си следващата година да не се окаже най-лошата - или дори последната й - година на поста.

Популярността на Русеф е намаляла след масовите протести в Бразилия през юни. Допитването на Националната транспортна конфедерация показа, че подкрепата за Русеф е паднала от 73,7 процента през юни на 49,3 процента през юли.

Само за няколко дни президентът отне правата на Конгреса за нови разходи и забрани на бразилските градове да харчат повече, както и лично ръководи търг на летищата за частния сектор.

Може би частично благодарение на тези мерки Бразилия изпревари Великобритания и стана шестата икономика в света, съобщи в. "Гардиън" преди няколко дни. Ръстът на Бразилия се дължи на увеличения експорт за Китай и други страни от Източна Азия, докато Великобритания все още изпитва последствията от банковата криза от 2010 г.

Русеф се опитва да направи и пълна промяна върху своята особа. Заради някой и друг килограм, откакто е на поста от почти три години, бившата партизанка е решила да мине на диета. Освен това иска да е в крак и с модерните технологии и затова започна да чете и да публикува в Туитър. Дали опитите й са били успешни и тя ще остане лидерката на вече шестата по големина икономика в света, ще стане ясно най-късно през октомври.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе