Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Българка с престижна американска награда за изследвания на рака на кожата

Българка с престижна американска награда за изследвания на рака на кожата

Българката Нора Пенчева, докторант в Laboratory of Systems Cancer Biology, ще получи една от най-престижните американски награди за докторант - Weintraub за 2014 г., пише сайтът на университета "Рокфелер", където Нора продължава обучението си. Отличието се връчва от Центъра за изследвания в областта на рака "Фред Хътчинсън" в знак на признание за забележителни постижения по време на изследователската й дейност в областта на биологичните науки.

Нора Пенчева, която има бакалавърска степен по неврология от колежа "Кениън" в Охайо, се обучава в Университета "Рокфелер" от 2009 г., където през юни се очаква да защити докторска степен по молекулярна биология. Тя получава и стипендия от Центъра за изследвания на рака "Андерсън". Дипломната й работа се занимава с изследване на молекулярната биология на метастатичния карцином – най-смъртоносния тип рак на кожата.

Наградата Weintraub е учредена през 2000 г. в памет на Harold M. Weintraub - основател на основното научно отделение на Центъра за изследвания в областта на рака "Фред Хътчинсън", който умира през 1995 година на 49 години от рак на мозъка.

Церемонията по награждаването ще се състои през месец май в центъра "Хътчинсън" в Сиатъл, където наградените ще участват в научен симпозиум и ще получат наградите си от фонда Weintraub and Groudine, учреден за насърчаване на интелектуалния обмен чрез промоция на програми за аспиранти, стажанти и учени от други страни. Нора е един от 13-те носители през тази година.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе