Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Анкара преобърна вестник за една нощ (ОБЗОР)

Анкара преобърна вестник за една нощ (ОБЗОР)

Опозиционният "Заман" стана проправителствен, репортери пуснаха ново издание

Турските власти превзеха най-големия вестник в страната "Заман" и преобърнаха редакционната му политика на 180 градуса за една нощ. След съдебно решение в петък силите на реда превзеха офисите на опозиционното издание, изгониха и смениха ръководството на вестника и за една нощ го направиха проправителствен, със снимка на президента Реджеп Ердоган на първа страница. В същото време част от репортерите, напуснали изданието, светкавично издадоха нов вестник, в който разказаха за преживения кошмар и разкритикуваха репресиите срещу свободата на словото. Действията на турските власти бяха остро разкритикувани и от Европейския съюз и Съвета на Европа, като еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан предупреди, че подобни действия може да се отразят зле върху кандидатстването на Турция за членство в ЕС.

Драмата със "Заман" започна в петък през деня, когато турски съд разпореди управата на вестника да премине в ръцете на администратори, без да се посочва ясна причина за това. Същата вечер полицаи нахлуха в редакцията и превзеха офисите след ожесточени сблъсъци с протестиращи журналисти пред сградата на вестника. Въпреки щурма обаче старото ръководство е успяло да спаси и издаде готовия брой и в събота бе публикувано последното издание на "стария" вестник, в което се посочва, че това е един от най-тъмните дни на печата.

Коренна промяна е настъпила във вестника в събота, като са били отстранени главният редактор и част от работещите там журналисти. Тези, които са останали на работа, разказаха, че нямат интернет, спрян е достъпът до вътрешната им мрежа и служебните имейли. Спрян бе и сайтът на изданието. Резултатът от държавната намеса се видя в неделя, когато излезе следващият брой на "Заман". Вестникът се оказа проправителствен, със снимка на президента Реджеп Ердоган на първа страница е обширен материал за нов мост над Босфора. В същото време група журналисти, напуснали изданието, светкавично успяха да издадат нов вестник, наречен "Ярина Бакис". На първата му страница бяха публикувани снимки от атаките със сълзотворен газ в петък и събота и заглавие "Водните оръдия, сълзотворният газ и гумените куршуми не са достатъчни: Изхвърлете го!". В статията по-надолу се разказва, че изразът "Изхвърлете го!" е бил изкрещян от един от полицаите по време на превземането на офиса по адрес на протестиращ журналист. Профилът на "Заман" в Туитър вчера също премина в ръцете на отлъчилите се журналисти.

Държавната намеса срещу най-големия турски вестник предизвика остри критики от САЩ, ЕС и Съвета на Европа. "Турция, като страна кандидат за ЕС трябва да уважава свободата на пресата", написа еврокомисарят по разширяването Хан в Туитър. Той посочи, че това не подлежи на преговори. Председателят на ЕП Мартин Шулц предупреди, че с подобни действия Турция може да загуби шанса си за сближаване със съюза.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе