Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Премиерът на Грузия обяви, че подава оставка

Премиерът на Грузия обяви, че подава оставка

рузинският министър-председател Гиорги Квирикашвили подаде оставка заради разногласия с лидера на управляващата партия Бидзина Иванишвили, който е бивш премиер и най-богатият човек в Грузия, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Реших да се оттегля като министър-председател на Грузия", каза Квирикашвили, който заемаше поста от 30 декември 2015 г.

"Имахме някои разногласия с лидера на управляващата партия", заяви той. "Мисля, че сега идва момент, когато лидерът на партията би трябвало да получи възможност да попълни нов кабинет", каза Квирикашвили в изявление по телевизията.

АФП поясни, че решението на премиера след прекарани две и половина години на поста идва на фона на нарастващо обществено недоволство от състоянието на икономиката и след масови протести. На 1 юни хиляди хора излязоха по улиците на столицата Тбилиси заради съмнение за политическа намеса в съдебно дело за убийство и поискаха оставката на Квирикашвили.

Последва стачка на работещите в столичното метро, която парализира обществения транспорт в града. През миналия месец също имаше многохилядни протести в Тбилиси срещу брутални полицейски акции в два популярни нощни клуба, като демонстрантите поискаха оставка на премиера и вътрешния министър.

Според грузинската конституция оставката на премиер означава оставка на цялото правителство. Управляващата партия "Грузинска мечта-Демократична Грузия" разполага със седем дни да представи кандидатура на премиер, която президентът формално трябва да одобри, предаде АФП.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе