Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Преглед на печата

Преглед на печата

Българите зад граница готвят протести заради ограниченията за вота, съобщава вестник СЕГА. От сайта на ЦИК е видно, че приетите през лятото рестрикции за до 35 секции в чужда държава ще предизвикат хаос и опашки, не само във Великобритания, но и на други места. До 17 часа вчера в Обединеното кралство бяха пристигнали над 6 300 писма с искания за откриване на секции. Над 60 желаещи има в поне 46 града, а ЦИК ще трябва да прецени, кои населени места ще бъдат ощетени, за да спази разпоредбите в кодекса. Българи в Германия също заплашват с протести, след като външно министерство не можа да обясни защо германските власти са разрешили откриване на избирателни секции само в осем града.

КАПИТАЛ DAILY публикува мнението на юристи, според които „отсега са налице основания да се оспорят“ предстоящите президентски избори. Причината е, че методиката за отчитане на гласовете на предстоящите президентски избори е противоконституционна. Основният закон определя за избран „кандидатът, получил повече от половината действителни гласове, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели“. Според методиката, заложена с последните промени в Изборния кодекс, гласовете „не подкрепям“ са действителни, но се изключват при изчисляване на процентите, които получава всяка двойка кандидати.

Вестник 24 ЧАСА публикува интервю с председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, която настоява, че „пешеходецът невинаги има предимство на зебра според закона“. „Внушението, че становището на съвета по темата обслужвало конкретна група заинтересовани лица, е грозна манипулация. Със становището си казваме само едно-единствено нещо - как следва да се тълкува действащия закон“, заявява Негенцова.

Затварят рудник „Бабино“, пише ДУМА по повод започналия вчера миньорски протест. Около 650 служители на мина „Бобов дол“ нямат никаква яснота за бъдещето си, отбелязва изданието.

„Вируси повалят 6 500 на ден. Болните се увеличават непрекъснато“, предупреждава ТРУД. Лекарствата не помагат срещу симптомите - температура, повръщане, диария и кашлица, които продължават 4-5 дни. „Заразата засега вилнее в Габрово, Стара Загора, Силистра и Ловеч“.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе