Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Преглед на печата

Преглед на печата

„Кризата е в миналото за Южна България и София“, пише „Капитал дейли“във водещия си материал, като цитира изследване на Института за пазарна икономика. „Две са добрите новини: подобряването на пазара на труда е факт в повечето области и доходите в над половината от регионите вече са на нивата отпреди кризата. Но лошите тенденции остават и са със северен адрес. Девет от общо 28 области, в които живеят около милион и петстотин хиляди души, не отчитат подобрение на пазара на труда“.

„Северът тъне в бедност. София все по-лъскава, докато Видин и Силистра се превръщат в гета“, пише вестник „Земя“, като цитира същото изследване.

Водещите публикации на по-тиражните издания тази сутрин са запълнени с изводи от новото издание на рейтинговата система на висшите училища.

„Доходите зависят все по-сериозно от качествата на дипломата. Разликите в доходите на студентите, завършили едни и същи специалности, но в различни университети, са драстични. Половината от завършилите висше образование не работят по специалността си, 25 процента са в чужбина“, пише вестник „Сега“.

„Всеки трети млад лекар поема към Терминал 2. Според данните от рейтинговата система на университетите около 30 процента от завършилите медици не се осигуряват в страната. Това означава, че предпочитат да потърсят работа в чужбина“, пише „Стандарт“.

„24 часа“ призовава читателите си: „Учете компютри! Завършилите Информатика и компютърни науки в Софийския университет получават най-висок месечен облагаем доход - над 3 хиляди лева. Следват ги абсолвентите от „Администрация и управление“ в Американския университет в България - 2 750 лева“, съобщава вестникът.

Една от прогнозите в рейтинга е, че „бъдещето е в математическите специалности - те ще носят най-високи доходи на пазара на труда. Да, обаче студентите смятат за най-престижно да учат право. А просветният министър Тодор Танев съкрати именно часовете по точни науки в средното училище“, отбелязва „Труд“.

Вестник „Сега“ отделя място на първата си страница и за наболялата реформа в Министерството на вътрешните работи. „И действието, и бездействието в МВР ще струват милиони“, твърди вестникът. Чиновниците в МВР може да се пенсионират с 6 вместо с досегашните 20 заплати, но за целта трябва да бъдат преназначени по Закона за държавния служител. Това обаче ще струва на министерството десетки милиони обезщетения сега. Такава е идеята на МВР за справяне със сегашната ситуация, но то не разполага с необходимите пари. В момента в МВР има над 4 хиляди души, които изпълняват административни длъжности, но се ползват от пълните привилегии на полицаите, които са на улицата. Заетите в администрацията може да бъдат преназначени, но преди това трябва да им се платят 20 заплати“, допълва изданието.

„Жега още седмица, сняг чак за Коледа. Най-топло ще е утре – 25 градуса“, обещава „Новинар“.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе