Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Преглед на българския печат

Преглед на българския печат

Основен акцент в печатните издания са резултатите от втория тур на местните избори.

Изненадваща рязка идея лансира премиерът, пише във водещата си статия „24 часа“. Борисов забранява четвърти мандат на кметовете от ГЕРБ. 7 знакови кметове на ГЕРБ може би започват последния си мандат - на Бургас, Стара Загора, София, Велико Търново, Варна, Смолян и Силистра. Според премиера така ще се спре ояждането с власт, което отблъсква избирателите.

„Борисов погва дерибеите в ГЕРБ. На прицел са структурите в Благоевград, Русе и Ямбол“, пише по темата „Труд“.

Червен пробив! БСП се върна в местната власт с 61 общински кметове, с 4 кметове на областни градове и с двама районни кметове в София, пише на първа страница „Земя“.

Загубилите ще искат ново броене на бюлетините в поне 3 областни града,  пише в заглавие „Сега“ и пояснява, че това са София, Шумен и Ловеч.

Касиране на изборите в София е първата цел на неуспялата кандидатка Мая Манолова, отбелязва „24 часа“. За нея най големият успех са спечелените 50 хиляди гласа между първи и втори тур. Най-дейният член на нейния инициативен комитет Никола Вапцаров подготвя жалба за касиране на изборите в София, която ще бъде подадена в съда до петък. Като основание от комитета на Манолова посочват, че в избирателните списъци има разлика от 100 000 регистрирани избиратели между първия и втория тур.

В ЦИК намалиха гласоподавателите в София между първи и втори тур със 100 000. Техническа грешка било, която не влияела върху изборните резултати, а само върху активността. Проблемът е, че подобни грешки компрометират изборния процес, коментира „Труд“.

В отчета за стратегията за демографско развитие предлагат: По-висока възраст и повече стаж за пенсия, информира „Монитор“. Сред мерките за преодоляване на дефицита в пенсионната система на социалното министерство е и ограничаване на достъпа до схеми за ранно пенсиониране. Предлага се възможност за въвеждане на монофондова система във втори и трети стълб на пенсионната система. КНСБ иска минималната сума за старини да е 250 лева за 2020 година, пише още изданието.

„Дума“ припомня, че проектобюджетът на ДОО за догодина предвижда от 1 юли минималната пенсия за стаж и възраст да стане 219 лева и 43 стотинки.

Над 95 млн. лв. ще похарчат българите, които са избрали да прекарат Коледа и Нова година зад граница. Чуждите туристи ще налеят 107 млн. лева у нас. Над 130 000 българи ще пътуват извън граница по празниците, съобщава директорът на института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред „Телеграф“.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе