Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

10 дни преди вота: Между 46 и 53% "за" Brexit

10 дни преди вота: Между 46 и 53%

Нараства подкрепата за излизане на Великобритания от ЕС. Вестник "Сън" зове за напускане на Съюза

46% от британците биха подкрепили Brexit спрямо 39%, които искат Великобритания да остане член на Европейския съюз, 11% все още не са решили как ще гласуват, а 4% няма да отидат до урните. Данните са от анкета на агенция YouGov за вестник "The Times" Така само в рамките на няколко дни подкрепата за напускане на ЕС е нараснала с 3%, докато британците, които желаят оставане в общността са намалели с 3%.

Референдумът ще е на 23 юни. 

Подобни резултати отчита и агенция ICM - 53% в подкрепа на Brexit спрямо 47% на обратното мнение.

Единствено ORB дава по-малка преднина за гласовете в подкрепа за излизане от ЕС - 49% спрямо 48% сред британците, които са убедени, че ще гласуват на референдума на 23-ти юни. В същото време 49% от всички британски гласоподаватели са за оставане в рамките на съюз спрямо 44%, които настояват за неговото напускане.

Именно ORB "хвърли бомбата" в петък, когато съобщи резултати от свое онлайн проучване сред 2052-ама британци, според които 55% от анкетираните желаят Обединеното кралство да напусне ЕС, докато едва 45% ще гласуват за запазване на настоящото статукво.

Всичко това накара двете най-големи британски компании за залози Ladbrokes и William Hill да увеличат вероятността за Brexit до около 36%, след като през май приеманите от тях залози за подобен сценарий се котираха с вероятност от едва 25 на сто.

В кампанията за Brexit официално се присъедини и най-тиражния и продаван британски вестник "Сън" на медийния магнат Рупър Мърдок.

На днешната първа страница на таблоида се призова всеки един британец да гласува за напускане на Европейския Съюз. Ние трябва да се освободим от диктата на Брюксел, посочва изданието с тираж от близо 1,7 милиона броя.

Нарастващите опасения, че британските ще гласуват за излизане от ЕС, доведоха до напрежение на световните капиталови пазари - спад на фондови борси и на пазарите на суровини, бягство на инвеститорите към суверенния облигационен пазар (довелo до рекордни исторически дъна на доходността на британските и немските държавни облигации), солидна обезценка на британската лира и рязко поскъпване на японската йена с оглед нейния статут на "валута-убежище".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе