Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Пребиха с метални тръби "калинката" Харизанов

Пребиха с метални тръби

Не е обран, не е получавал и заплахи, разказа адвокатът му

София. Скандалният бивш шеф на "Напоителни системи" Георги Харизанов бе жестоко пребит с метални тръби от маскирани мъже пред дома си в четвъртък вечер. Нападателите го смазали от бой пред очите на жена му. Новината съобщиха първо от БНР, а вчера МВР уточни, че Харизанов е пребит около 21 ч в столичния кв. "Красна поляна".

По-късно от Военна болница, където се лекува станалият известен като Жоро Сладура ексшеф на напояването, съобщиха за "Стандарт", че той е в съзнание, със счупени крак и ръка и контузия на мозъка. "Засега състоянието му е стабилно. В момента е под активно лекарско наблюдение в клиниката по неврохирургия", уточниха докторите. Вчера жена му е била на свиждане. А по случая има образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител по чл. 129, ал. 2 от Наказателния кодекс - за причиняване на средна телесна повреда, уточниха от Софийска районна прокуратура. За това деяние законът предвижда до 6 г. затвор.

Бившият шеф на напояването и жена му се прибирали в четвъртък вечер в апартамента си в бл. 28 на бул. "Никола Мушанов" в столицата, когато ги атакували в гръб Харизанов е отнесъл здрав бой. Половинката му не е пострадала. От полицията усилено издирват маскираните нападатели. Разследващите изясняват мотивите за зверството и работят по всички възможни версии. Вчера адвокатът на Харизанов Григор Вълков заяви пред "Стандарт", че клиентът му не е получавал заплахи. "Нападението не е било и с цел грабеж", уточни още Вълков.

Харизанов се разследва за неизгодна сделка, ощетила предприятието "Напоителни системи". Той бе задържа, а по-късно освободен под гаранция от 7000 лева. На 27 март Софийският районен съд окончателно го пусна без никаква мярка за неотклонение, като прие, че няма обосновано предположение да е участвал в сключването на неизгодна сделка, нито че има такава. Според съда задържането му е незаконосъобразно и в нарушение на правото на свобода и на справедлив процес - основните принципи в Конвенцията за защита на правата на човека. Харизанов бе тикнат в ареста, след като на 7 октомври 2013 г. прокуратурата го обвини, че е извършил неизгодна продажба на хиляди тонове скрап, части от напоителни съоръжения в цялата страна. Таен свидетел сигнализира, че се готви да отпраши към ЮАР и да се укрие от правосъдието, което доведе и до окончателното му вкарване зад решетките. В края на март обаче съдът прецени, че няма опасност да избяга и го пусна.

Харизанов си спечели прякора Сладура покрай профила си в скандалния едноименен сайт за любовни авантюри. Оказа се, че той има акаунт там и си организира срещи. По-късно обаче Харизанов отрече профилът да е направен от него и потърси съдействие от отдел "Компютърни престъпления" към тогавашната ГДБОП, за да му заличат регистрацията в "Сладур".

Името му се завъртя и покрай трагедията с наводнението в харманлийското село Бисер. Тогава, в рамките на часове, той се появи по всички национални телевизии, като хвърляше разкрития за състоянието на язовирите. Щом попадна във фокуса на медиите, бе изровен и негов блог. Там, оказа се, Харизанов активно пишеше хвалебствия за тогавашния премиер Бойко Борисов.

Преди това Харизанов, още като шеф на напояването, се забърка и в друг скандал - с дипломата му от Датския колеж. Тогавашният земеделски министър го нарече "младия Бил Гейтс", но в медиите Георги стана по-известен като "мъжката калинка на ГЕРБ".

Покрай скандала около ценза на Харизанов за директор прокуратурата му повдигна обвинение, свързано с предишната му работа от 2001 г. Така се стигна до отстраняването му от поста. Заговори се, че това е станало лично след разпореждане на Борисов. Междувременно лъсна и тъмното съдебно минало на Харизанов, който се оказа, че е имал условна присъда за рекет, но през 2008 г. е бил реабилитиран. Стана ясно още, че има и 2 висящи дела - за заплаха с убийство към Деница Цицелкова, с която общувал в сайт за запознанства, както и за кражба на 53 000 лв. от сейф на строително дружество през 2001 г.

Любопитен факт е, че бившият шеф на напояването бе сред основните протестиращи срещу сегашното правителство и често бе забелязван по площадите в София от средата на юни 2013 г. насам. Харизанов попадна и в полезрението на МВР след студентската блокада на Софийския университет и сблъсъците пред Народното събрание на 12 ноември.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе