Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Празнуваме Сирни Заговезни

Празнуваме Сирни Заговезни

Днес са Сирни Заговезни. По традиция се дава и се взима прошка от близките, на празника се палят огньове и след като прегорят, се прескачат за здраве и предпазване от злите сили. За трапезата на Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Прието е да се извършва и обичаят хамкане. По стара българска традиция в Заговезната неделя е т.н. Куковден, когато се гонят злите духове със страшни маски.

Сирни Заговезни ще празнуват заедно на площада жителите на Смядово. По традиция в центъра на града ще бъде запален голям огън, а самодейци от читалището ще пресъздадат обичая „хамкане”. Жителите на Смядово ще имат възможност да видят и огнено шоу. Отбелязването на Сирни Заговерни ще започне в 18.30 часа.

С кукери, халва и огън в Кубрат ще празнуват Сирни заговезни, съобщиха за Радио Шумен от общинската администрация. Събитието е от 17. 30 ч. и ще се проведе в района между сградата на общината и ритуалната зала към местното читалище. Предвидено е кукерско шествие, прескачане на огън за здраве и късмет, а също и „Хамкане“ на халва. От Община Кубрат и НЧ „Св.Св.Кирил Методий – 1891“ канят всички жители и гости на града да се включат в народното увеселение.


От 10.30ч. в центъра на село Айдемир започва 41-вия фестивал на кукерите и маски. Организатори са НЧ "Родолюбие- 2006", Кметството и Община Силистра.

На площада в село Кайнарджа от 13.30 ч. се организира Празник на кукерите, който включва представане на самобитни кукерски маски и маскарадни костюми. Празникът има конкурсен характер, а участието е индивидуално за деца и младежи в три възрастови групи. Ще се представи и Кукерската група при Народно читалище „Отец Паисий“ в Кайнарджа, читалището е организатор на проявата. 

В село Гарван също ще има Кукерски празник. Той се организира за втори път от Народно читалище “Димитър Полянов“, а амбицията е да се върне традиция. Празникът под надслов „Кукери в село Гарван “ започва от 11 часа в читалището. Ще се проведат конкурси за най-оригинален кукерски костюм и кукерска маска, без ограничения за възрастта на участниците, предвиден е награден фонд.

Празник за Сирни Заговезни ще се проведе днес в поповското село Медовина, съобщи за РШ кметът Стоянка Вълева. Ще бъде пресъздаден обичаят „хамкане“, момчета ще прескачат ритуалния огън за здраве, а кукери ще гонят злите сили. В Медовина няма кукерска група, но в традиционни кукерски одежди ще се облекат представители на детската фолклорна група „Цветница“ и танцовия състав със същото име. Празникът започва от 11 ч. в центъра на селото, а преди това, от 8,30 ч. в местния храм „Свети Архангел Михаил“ ще бъде отслужена литургия. „Организираме този празник за пръв път, но се надяваме да го превърнем в традиция“, допълни кметът на Медовина Стоянка Вълева.

В Шумен за шеста поредна година сзаедно се отбелязаха Сирни заеговезни и руската „Масленица”. В събитието се включи клуб "Славяни 2000", кукерската група ,,Арапи” от квартал Макак, както и пчеларското дружество в Шумен. ,,Българи и руснаци се веселим заедно, защото според нас разлики в двата обичая почти няма, казаха за радио Шумен организаторите - Тамара Стилиянова от клуб,,Славяни 2000”и Десислава Златева от читалище ,,Добри Войников”в Шумен.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе