Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Празникът Еньовден е наситен с богата обредност

Празникът Еньовден е наситен с богата обредност

Над 53 хиляди души у нас имат имен ден на Еньовден - деня, в който православната църква празнува рождението на Свети Йоан Предтеча и Кръстител Господен.

Празникът е наситен с богата обредност и е свързан с лечебната сила на билките. За лек или наслада интересът към лечебните растения е все така актуален. Освен за традиционната отвара, напоследък расте търсенето и на различни билкови продукти, отчитат фармацевти, но предупреждават:

"Билковите продукти наистина са безвредни и понякога помагат, но те не могат да заменят едно основно лечение."

Еньовден е и имен ден за много хора: "От моята баба знам, че на Еньовден имам имен ден. Биляна идва от билка, биле. Едно време се е свързвало с бельосване или като урочасване по-скоро, но това е било много, много отдавна. Сега е по-облагородено и се използва като "добро", като "хубаво". Много си обичам празника."

Годишно в България се произвеждат близо 17 хиляди тона билки. Едва 2000 тона от тях остават в страната, а другите отиват за износ.

В момента у нас има търсене на лавандула, мента, градински чай, лайка. Изкупните им цени започват от 7.00 лева за килограм. Търсят се още чубрица и "Бабини зъби", които държат цени от над 5.00 лева за килограм суха маса. Най-скъпа билка си остава шафранът. У нас има над 700 вида билки. Над 250 вида от тях се изнасят.

В Перник на Еньовден над 240 певци, разказвачи и музиканти от общините Благоевград и Дупница, както и от област Перник, ще вземат участие в традиционния регионален фестивал на любителското творчество за възрастни хора.

Той се провежда за седма поредна година в местността "Ладовица", чиито поляни са богати на билката еньовче.

10-километров поход за събиране на лечебни треви се провежда във Велико Търново  - в местността "Гарга -баир" и арбанашките поляни. А в 10 часа на Самоводската чаршия всички желаещите ще могат да минат през цветен венец с вплетени 77 вида билки.

По повод Еньовден беше организиран туристически поход от "Княжево" - столичани ще преминат по маркираната пътека "Aлея на билките" в природен парк "Витоша", а в 12:30 часа на естрадата пред хижа Момина скала ще започне фолклорна програма.
 
На една сцена в 11 часа в Борисовата градина за първи път фестивала музикални и сценични изпълнения ще представят носители на нематериално културно наследство. Освен от Бтлгария, изпълнители ще има от всички крайща на Балканите - включително Албания и Румъния, Сърбия и Македония.

Фестивалът "Еньовден" събра в русенското село Николово над 300 самодейци от пенсионерските клубове от областите Русе, Разград и Силистра. На сцената те показаха обичаи и изпяха песни, свързани с традициите на днешния празник.В парка "Липник" пенсионери от десетки клубове на региона за 20-та поредна година пяха, свириха и представяха обичаи, свързани с Еньовден. Акцент на фестивала днес бяха погачите и питите, замесени от участниците. Според фолклорната традиция, за всяка болка има билка, а на Еньовден се берат най-лековитите. Фестивалът бе организиран от Българската асоциация на пенсионерите със съдействието на община Русе.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе