Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Ердоган прави зона за сигурност в Сирия (ОБЗОР)

Ердоган прави зона за сигурност в Сирия (ОБЗОР)

Отношенията с Русия не са скъсани окончателно, казва турският президент

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви официално плановете за създаване на зона за сигурност на територията на Сирия, съобщи ТАСС. Той подчерта, че в нея ще могат да се заселят бежанци, които живеят в лагери в Турция и искат да се върнат в родината си.

Първоначално зоната ще бъде създадена на протежение 98 км от турско-сирийската граница, като ще достига на 45 км в територията на Сирия, но може да бъде разширена, заяви Ердоган в интервю за тв канала "Ал Арабия". "Това ще бъде зона без терор и там ще могат да живеят вътрешни бежанци и тези, които се намират в лагерите в Турция", смята той. Ердоган добавя, че вече може да започва кампания за събиране на средства за проекта. Турция ще може да построи жилища, отговарящи на нуждите на Сирия, като реши отчасти проблема с нуждата от жилища за бежанците, подчертава той. Предложението му обаче не среща подкрепа в САЩ, подчертава ТАСС, като цитира изявление на говорителя на Белия дом Джош Ърнест от началото на месеца. "Създаването на подобни зони би изисквало съществени ресурси, включително значителни сухопътни сили. Това противоречи на стратегията, изложена от президента Барак Обама", заяви Ърнест.
В интервюто Ердоган изразява и желание за възстановяване на отношенията с Русия. "В момента те не са окончателно скъсани. За последните десет години постигнахме невиждан напредък в отношенията. Станахме стратегически партньори", казва турският президент.

Убиха сирийски журналист в Турция

Сирийският журналист Наджи Джерф, известен с филмите си срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", бе убит в понеделник в Турция, съобщи Франс Прес. Новината за смъртта на журналиста дошла от колегите му, с които работел по филм за зверствата на джихадистите в сирийския град Ракка, считан за "столица" на терористичната групировка. Джерф, баща на 2 деца, бил убит в Газиантеп, близо до сирийската граница. Наскоро той получил убежище от Франция и подготвял заминаването на семейството си, когато са го простреляли изненадващо на улицата. Журналистът починал от раните си в болницата, уточнява агенцията. Малко по-късно отговорност за убийството пое "Ислямска държава".

Ирак изтръгна Рамади от ИД

Иракската армия обяви, че е разгромила "Ислямска държава" в провинциалната столица Рамади, предаде Ройтерс. Победата в административния център на провинция Анбар, населява основно от мюсюлмани сунити, отнема на ИД най-голямото й завоевание за 2015 г., коментира агенцията. Всички бойци на джихадистката групировка са напуснали административния комплекс в центъра на Рамади, който бе обкръжен изцяло по-рано вчера от правителствените сили, уточнява Франс Прес, като се позова на говорител на елитните части за борба с тероризма.

32 жертви на атентати в Хомс

32-ма души загинаха, а над 130 бяха ранени при две бомбени експлозии в сирийския град Хомс днес, предаде Ройтерс, като цитира сирийския Център за наблюдение на човешките права.

Взривовете са причинени от кола бомба и камикадзе в централния квартал "Ал-Захра". Бомбите избухнали близо до медицински център. Само преди близо три седмици експлозия в същия квартал в уби 16 души. Това е втората голяма терористична атака в Хомс след прекратяването на огъня между двете воюващи страни.

НАТО праща АУАКС в Коня

НАТО планира да разположи разузнавателни самолети АУАКС - Boeing E-3 Sentry в Турция в рамките на пакет мерки за даване на увереност, одобрен неотдавна от алианса. Това съобщи АП, като цитира изявление на германски официални представители, публикувано във в. "Билд ам Зонтаг". Boeing E-3 Sentry е оборудван със система за радиолокационна борба, използва се за следене на комуникациите на противника в зони на конфликти. Говорителят на германското министерство на отбраната Борис Нант подчерта, че разполагането на самолетите ще бъде "чисто отбранителна мярка" и каза, че военното планиране тече в момента. Няма подробности колко самолета и екипажи ще бъдат разположени в турския град Коня и кога ще стане това.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе