Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

В Прага: 250 000 протестиращи искат оставката на Бабиш

В Прага: 250 000 протестиращи искат оставката на Бабиш

Недоволството срещу премиера ескалира още през април, когато полицията предложи да му бъде предявено официално обвинение за измама при получаване на евросубсидии от негови компании преди десетина години.

Протестиращите настояват за оставката на Бабиш заради корупция и облагодетелстване от евросубсидии. Чешкият премиер е категоричен, че няма да се оттегли. Статистиката, която използва в своя защита, е, че откакто е на власт, значително е намаляла безработицата, има растеж на икономиката, а пенсиите са нараснали.

64-годишният милиардер и основател на популистката партия АНО категорично отрече твърденията за измама. Ден по-късно назначи нов министър на правосъдието, с което още повече разгневи недоволните от управлението му. Бабиш е обект на одит и от Европейската комисия. Според предварителните резултати премиерът е в конфликт на интереси.

Бенджамин Рол, организатор на протеста, казва: „Срамно е, че сме в подобна политическа ситуация, че нещо подобно може да се случи. Но в същото време съм щастлив, че гражданското общество се мобилизира.“

Протести ще има и следващата седмица, а в следващите дни в парламента ще се глусава вот на недоверие срещу правителството.

Откакто е в политиката, прякорът на Бабиш е Чешкия Доналд Тръмп. Състоянието му се оценява на 3,8 милиарда евро, което го нарежда на второ място в списъка на най-заможните чехи.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе