Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

В повечето големи градове има сигнали за нарушения

В повечето големи градове има сигнали за нарушения

20 сигнали и жалби за нарушения са подадени в РИК - Стара Загора. Една от тях - за раздаване на пари от бял автомобил пред една от секциите, е проверен от полицията, но не е потвърден. Предстои проверка на сигнал, че в село Еленино представител на една политическа сила записвал кои от жителите на селото са гласували, а на останалите се е оказвал натиск да отидат до урните.

Под натиск на наблюдател от секционна избирателна комисия е запечатан кабинетът на кметския наместник в старозагорското село Плоска могила, там е разположена секцията за гласуване. Освен жалба в РИК, има подаден сигнал за самоуправство и в прокуратурата.  Случаят се проверява.

От 482 образувани секции в областта в последния момент са отпаднали две - в Казанлъшката многопрофилна болница и в санаториума на НОИ в Павел баня заради недостатъчен брой избиратели.

Прокуратурата се е самосезирала по случая с общинския съветник от Пазарджик Илия Джамбазов. За него се твърди, че участва в схема за купуване на гласове. Той е заснет по време на разговор за осигуряване на 200 гласа.

Общински съветник от Панагюрище е бил задържан в местното полицейско управление. Стоян Петрички няма заповед за арест и се намира в полицейски коридор с нареждането да остане там до края на изборния ден. От полицията отказват коментар с мотив, че действията им по разследването на търговия с вот се съгласуват с Районната прокуратура в Пазарджик.

16-та районна избирателна комисия в Пловдив реши, че няма извършено нарушение след подаден сигнал от училище "Пенчо Славейков" в квартал Столипиново. Подателят на сигнала твърди, че неправомерно са събирани личните карти на гласоподаватели. Проверката на място е установила, че такова нарушение няма,  но в същото време са били регистрирани списъци на гласоподаватели с адресите им, които са били в наблюдателите. В 17-а районна избирателна комисия за Пловдив област пък е постъпил сигнал от Асеновград, според който наплива от наблюдатели и застъпници създава проблеми при гласуването. 

Девет сигнала за нарушения са подадени в РИК - Варна. Още преди обед беше подаден сигнал затова, че непознат мъж, на когото по-късно самоличността беше установена, раздава по 50 лева в село Страшимирово, община Белослав. По предварителна информация той е имал общо пет хиляди лева, които трябвало да даде на сто избиратели. Сигналът е подаден в областната дирекция на МВР, по късно проверен от прокуратурата и такова нарушение поне до този момент не е установено, затова няма и досъдебно производство. Подобен сигнал беше подаден за мъж с все още неустановена самоличност, който е раздавал по 30 лева в центъра на село Въглен, община Аксаково. Освен това в една от секциите във Варна са раздавани календарчета с номера на една от политическите сили за агитация. След подадения сигнал е направена проверка и такова нарушение по-късно не е установено. 

11 жалби са постъпили в РИК - Добрич. Най-сериозният сигнал е за купуване на гласове.

12 жалби са постъпили в Районната избирателна комисия в Шумен. Една от тях е за разлепени агитационни материали на една от политическите партии пред СИК в Каспичан. След извършената проверка е разпоредено материалите незабавно да бъдат премахнати. От всички постъпили жалби в Районната избирателна комисия в Шумен, уважените са само две. Едната от тях е за Каспичан, а другата е за разлепени агитационни материали до секцията в СОУ "Васил Левски" в шуменския квартал "Тракия".
Късо съединение едва не подпали една от избирателните секции на Гимназията по строителство в Силистра. Проблемът е решен, без да се спира процесът на гласуване. В РИК са внесени 2 жалби за недопускане на политически представители в изборна секция в Кайнарджа и за незаконна агитация в Алфатар. Жалбоподателите твърдят, че политически ангажирано лице се разхожда из секциите с тениска с номер на бюлетината на конкретна партия. И двата  сигнала според РИК не са доказани. 

Общинска съветничка, която в разрез с Изборния кодекс е била член на секция в разградското село Стражец, бе отстранена следобед от Районната избирателна комисия - Разград, след като политическа сила е  подала жалба за нарушението. След предсрочно прекратените й правомощия в секцията е назначен друг член.Още две жалби за нарушения са постъпили в РИК-Разград през изборния ден. Те са за неправомерна агитация пред секции, включително от кмет на населено място, който е показвал образеца на бюлетината. Двата сигнала са проверени и отхвърлени като неоснователни и недоказани. 
Избиратели от цял жилищен блок в Кърджали изчезнаха от списъците. Според тях, секцията им била преместена в друга сграда, но никой не знае къде е тя. Така 20 души не успяха да гласуват за български представители в Европейския парламент. Хората се лутаха из секциите, без да открият имената си. Съседите се разделиха на групи и поддържаха връзка по телефона. Докато някои не можеха да открият имената си, на други им беше забранено да гласуват. 

В Районната избирателна комисия - Смолян са внесени два сигнала със съмнения за купуване на гласове, които са препратени към прокуратурата.

Три жалби от една и съща политическа сила са постъпили в РИК - Ямбол,  и трите, обаче, са били неоснователни, съобщи председателят на Районната избирателна комисия.

Струпване в секционните избирателни комисии на наблюдатели, застъпници и представители на една и съща политическа партия обърква членове на СИК-ове в Габрово. От РИК обявиха, че изборният ден протича нормално и няма данни за сериозни нарушения. Предизборни плакати, разлепени в близост до секция в габровско село, са премахнати по решение на РИК. 

Осем сигнала и жалби, постъпили в РИК - Плевен, се проверяват. Повечето сигнали са за непозволена агитация в близост и пред изборни секции. До обяд избирателната активност в областта надхвърли 8%.

Съобщение за стълпотворение пред офис на политическа сила и купуване на гласове е изпратено на електронната поща на РИК - Видин. Към жалбата са приложени и снимки. Сигналът е препратен на прокуратурата, съобщи председателят на РИК Авакум Бондов. 

В Оряхово 17 избирателни секции са без ток заради голяма авария в трафопост за високо напрежение, съобщиха от РИК - Враца. От електроразпределителното дружество ЧЕЗ работят за отстраняване на повредата. Липсата на електрозахранване не пречи на избирателния процес, уточниха от комисията и допълниха, че във Врачанска област навреме са отворили общо 308 секции, където могат да упражнят вота си 171 600 души. 

Районната избирателна комисия в Монтана е предупредила секционната комисия в село Бързия, община Берковица, да не допуска извършването на устна агитация в помещението за гласуване. Санкцията е след проверка на сигнал по телефона. Очевидци твърдят, че това е станало чрез утвърдителен отговор на въпрос на избирател дали да отбележи определен номер в бюлетината. Трима от осемте члена на секционната избирателна комисия са потвърдили, четирима са отрекли това да се е случило.

Над 20 сигнала за нарушения и съмнения за престъпления срещу свободния избор е получила Районната избирателна комисия в Благоевград. Повечето от тях са за наличие на агитационни материали в близост до местата за гласуване. Пет са по-сериозните жалби, по които още работи полицията и прокуратурата. Съмнения за купуване на гласове и контролиран вот е засечено в ромския квартал в Петрич, а в търменското село Долно Дряново са били давани бюлетини с предварително отбелязано предпочитание. Прокуратурата в Разлог проверява сигнал за явна агитация от страна на кмета на село Долно Драглище и директора на Дома за хора с физически увреждани в избирателната секция в социалната институция.
Сигнал за купуване на гласове в дупнишкия ромски квартал "Гиздова махала" е постъпил към 11 часа в РИК - Кюстендил. Сигналът е препратен в Районната прокуратура в Дупница и до Окръжната прокуратура в Кюстендил по компетентност.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе