Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Порожанов доволен от оградата

Порожанов доволен от оградата

Остават още около шест километра около село Росица за довършване на оградата за възпиране на дивите свине по българо-румънската граница като профилактична мярка против пренасяне на зараза от африканска чума по свинете, каза днес край силистренското село Кайнарджа министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който направи инспекция на тукашния участък на оградата. Според министър Порожанов, довършителните работи може да приключат и днес.

По думите на министъра, оградата е  ефективна, но го притесняват гонките на диви прасета, които се организират в северната ни съседка, защото животни се насочват към наша територия. Проблемът ще бъде обсъден на среща с министрите на земеделието и развитието на селските райони Петре Дея и на водите и горите Йоан Дене.

"В понеделник изпратих писмо до двамата министри. Благодаря на всички служители в Агенцията по горите и на държавните предприятия, които се включиха в изграждането на тази ограда. Разбирате, че този труд остава за сметка на държавните предприятия и за сметка на техните добри усилия", посочи Порожанов.

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов се срещна и с производители на индустриално свинско месо в Силистра. След срещата той заяви, че асоциациите на производителите са поставили въпроси, свързани с потенциалните заплахи  от зараза с африканска чума по свинете, която може да тръгне от личните дворове на населението, темата за обезщетенията и темата за транспортните коридори, когато в една област се установи зараза и има ограничение на движението на животни. Министър Порожанов каза, че през тази седмица се очаква да се проведе Централен епизоотичен съвет, на който са поканени и производителите и разговорите ще продължат.

Ще бъде обмислен и вариант по границата да бъдат разположени патрули, които да следят за преминаването на диви прасета. Припомням, че на румънска територия, на километър от Община Кайнарджа, е най-близкото огнище на африканска чума по свинете.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе