Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Остър недостиг на кадри за Спешната помощ в Силистра

Остър недостиг на кадри за Спешната помощ в Силистра

От началото на месеца Центърът за спешна медицинска помощ в Силистра работи с по един екип през нощта. Една линейка обслужва три общини – Силистра, Ситово и Алфатар. Така ще е до края на месеца, а след това  има реален риск графикът да стане почасов и пациентите, които имат нужда от неотложна медицинска помощ, да се справят сами. Причината не в цената на горивата, а в липсата на кадри в сектора, при това от години.

Повече повиквания и по-малко екипи – това е ситуацията в Силистра от години. Балансът е отрицателен – повече напуснали – по-малко нови назначения. Проблемът продължава и до днес, заяви д-р Енчо Василев, който е директор на Центъра за спешна медицинска помощ в крайдунавския град.За да се обезпечат нужните екипи за работа са нужни още 22 лекари и около 5-6 медицински фелдшери. А всъщност от години няма нито един лекар във филиалите в Дулово и Тутракан. Двойно повече повиквания към спешния център в Силистра и постоянен недостиг на медициРеална е опасността, ако само един от екипите от по-малките филиали в региона излезе от график, то останалите да работят почасово

Днес работят 6-ма лекари в сектор „Спешна медицинска помощ“. Трудно е да се прави график, като няма хора, каза Нина Радева , която е главна медицинска сестра на Центъра за спешна медицинска помощ.


Кадри няма, а от наличните, само 6 не са в пенсионна възраст. 17 души са навършили отдавна годините, но продължават да работят. Една от тях е и д-р Керанка Братанова. Тя апелира младите й колеги да изберат Спешната помощ като място за реализация, но и Държавата да помисли за заплащането им.

Хората вярват, че едно обаждане на 112 е достатъчно, за да получат помощ. Те не очакват, че няма кой да ги чуе.

Три са елементите, нужни за постигане на стабилност, категоричен е д-р Енчо Василев. „Мотивация - финансова, социална и статусна, а тя зависи от волята на държавата“ .

Дотогава пациентите ще трябва да определят състоянието си като спешно много прецизно, за да няма натрупвания на повиквания и адреси, които да за сметка на наистина животозастрашаващи моменти


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе