Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Полша спира емиграцията с махане на данъците

Полша спира емиграцията с махане на данъците

Нов стимул за младежиге да останат в страната си

Всички млади работещи поляци осъмнаха на 1 август с нов стимул да останат в страната си - над 2 милиона няма да плащат данък върху доходите си.

Инициативата е опит на правителството да спре огромното изтичане на мозъци, което Полша преживява през 15-те години от присъединяването си към Европейския съюз. Премиерът Матеуш Моравецки заяви, че данъчното облекчение ще даде нови възможности на младите хора, които "да се равняват на тези на Запад".

Поляците на възраст под 26 години, които печелят по-малко от 85 528 полски злоти (почти 20 хил. евро) годишно, от 1 август ще бъдат изключени от данъка върху доходите, който се равнява на 18%. Отстъпката е щедър жест, предвид че средната заплата в Полша е малко под 60 хил. злоти (малко под 14 хил. евро) годишно. Според разчетите на правителството 2 милиона души ще могат да се възползват от мярката.

Когато Полша и още седем страни от Централна и Източна Европа се присъединиха към ЕС през 2004 година, гражданите им получиха правото да работят из общността без необходимостта от разрешително за работа или виза.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе